τουρτες γλυκα

Anastasia Kelesi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

Γεια! Είμαι η Αναστασία και σημαίνει πολλά για μένα το γεγονός πως είσαι εδώ και διαβάζεις αυτό το κείμενο. Καταρχήν είμαι δασκάλα ειδικής αγωγής κι ένα άτομο που βρίσκει χαρά στο να εκφράζει την δημιουργικότητα του με διάφορους τρόπους. Την μεγαλύτερη θέση στη καρδιά μου όμως την έχει η κουζίνα. Ο τρόπος που από μικρή εξέφραζα την αγάπη μου για τους άλλους ήταν συνήθως μέσω της μαγειρικής και ιδιαίτερα της αρτοζαχαροπλαστικής. Τα καλοκαίρια, όταν ήμουν μικρή, η γιαγιά μου στο χωριό αποτελούσε τον νούμερο ένα προορισμό για να εξασκήσω ό,τι συνταγές έβλεπα με τις ώρες στις μαγειρικές εκπομπές κατά την διάρκεια του χειμώνα. Προφανώς είχα και αποτυχίες, αλλά το καλό ήταν ότι είχαν πάντα υπομονή και έτρωγαν όσα έφτιαχνα. Το μόνο που διέθετα τότε ήταν μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), αλλά γρήγορα κατάλαβα πως αυτό που αρχικά χρειάζεται κάποιος για να ενασχοληθεί με αυτό είναι αγάπη και υπομονή. Μεγαλώνοντας και κατά τα φοιτητικά μου χρόνια ο εξοπλισμός μου αυξήθηκε ραγδαία και όλο μεγαλώνει. Φτάνοντας στο σήμερα, πήρα την απόφαση να δημιουργήσω αυτή την ιστοσελίδα για να μπορώ και δημόσια να μοιράζομαι αυτή την αγάπη και την χαρά. Η ομάδα πίσω από αυτή τη σελίδα είμαστε εγώ και το αγόρι μου, ο οποίος με βοηθάει με τον φωτογραφικό του εξοπλισμό, είναι ο πρώτος δοκιμαστής πάντα και με υποστηρίζει σε ό,τι κι αν κάνω. Τέλος, όσον αφορά τις γνώσεις μου, είμαι αυτοδίδακτη κι ό,τι γνωρίζω το έχω μάθει είτε μέσω του ίντερνετ, είτε μέσω της προσωπικής μου εμπειρίας. Μου αρέσει μέσα από φρεσκοφουρνιστά μπισκότα, ευφάνταστες τούρτες με πολλές στρώσεις και άλλων ειδών ψητά γλυκίσματα να μοιράζω χαμόγελα και να γεμίζω κοιλίτσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Μην μου πεις ότι δεν έχεις ξανακούσει την λέξη «μάννα» ή «μάννα εξ’ ουρανού». Ακόμα και να μην την έχεις ακούσει, δώσε μου μερικές σειρές να σου εξηγήσω το όνομα της σελίδας. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν ο Θεός έβγαλε τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο, έναν τόπο σκλαβιάς για αυτούς, για να τους οδηγήσει στην χώρα που τους είχε υποσχεθεί έπρεπε να περάσουν μέσα από την έρημο. Εκεί, χάνοντας την εμπιστοσύνη τους σ’ Αυτόν, άρχισαν τα παράπονα λόγω πείνας. Τότε άρχισε να «βρέχει» από τον ουρανό το μάννα, ένας μυστήριος σπόρος σαν κόλιανδρο, με γλυκιά γεύση, που συνήθως άλεθαν και έφτιαχναν ψωμί. Το μάννα παρεχόταν από τον Θεό σ’ αυτούς κάθε μέρα για 40 χρόνια. Το μόνο που τους ζητούσε ήταν να μην φυλάνε καθόλου για την επόμενη μέρα, πλην του Σαββάτου, ως ένδειξη εμπιστοσύνης ότι Αυτός φροντίζει να στρώσει τραπέζι στην ερημιά. Συμπληρωματικά στην Καινή Διαθήκη, ο ίδιος ο Ιησούς αποκαλείται ο άρτος της ζωής και το ζωντανό μάννα, που όποιος «φάει» θα ζει αιώνια. Και στις δύο περιπτώσεις το μάννα είναι αυτό το οποίο δόθηκε στον κόσμο, όχι επειδή το άξιζε, αλλά επειδή Αυτός που το έδωσε ήξερε ότι ο κόσμος χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, δεν θα μπορούσε να ζήσει. Σχετικά με τον τίτλο, «The living manna» (Το ζωντανό μάννα), προέκυψε, ίσως, από την ανάγκη μου να ασκώ αυτό που αγαπώ γιατί μου δίνει ζωή. Ίσως τελικά το μάννα για μένα να είναι ο ίδιος ο Πάροχος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Πιθανότατα στο σπίτι σου δεν έχεις όλο τον εξοπλισμό ζαχαροπλαστικής και αυτό δεν έχει σημασία γιατί στις συνταγές θα δείχνω εναλλακτικούς τρόπους. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλεις να εξασκηθείς παραπάνω σ’ αυτόν τον τομέα και οι συνταγές σου να είναι μετρημένες με ακρίβεια κι όχι κατά προσέγγιση, προτείνω να εφοδιαστείς με μερικά χρήσιμα εργαλεία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα δύο πιο βασικά εργαλεία θεωρώ ότι είναι η ηλεκτρική ζυγαριά και τα δοσομετρικά δοχεία (κούπες και κουτάλια). Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη σε ποικιλία τιμών που σίγουρα θα βρεις κάτι στο budget σου! Πρέπει να γνωρίζεις ότι η κανονική κουταλιά της σούπας συνήθως είναι παραπάνω από αυτό που έχουμε όλοι σαν κουτάλι για την σούπα και ότι η μια κούπα ζυγίζει πολύ λιγότερο από την κλασική κούπα για καφέ. Να θυμάσαι πως ό,τι σχετίζεται με την ζαχαροπλαστική είναι πιο κοντά στη χημεία παρά στην μαγειρική. Έστω 20 γραμμάρια παραπάνω ή λιγότερο από κάποιο υλικό μπορεί να αλλάξουν εντελώς την σύσταση και την μορφή των συνταγών σου. Οπότε αν θέλεις επιτυχημένα γλυκά και ζύμες, θα πρέπει να έχεις σωστές δοσολογίες.

Χαρούμενες γλυκές εμπειρίες!