Σου παρουσιάζω το υπέρτατο γλυκό: Cheesecake Φούρνου ή αλλιώς New York Cheesecake. Ομολογώ πως τα προηγούμενα χρόνια το είχα υποτιμήσει σε σύγκριση με το κλασσικό, άψητο cheesecake που γνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα. Δυστυχώς, εγώ το υποτιμούσα για διάφορους λόγους. Όποια φορά το δοκίμασα σε ζαχαροπλαστεία και καφέ, είτε ήταν πολύ ξινό, είτε πολύ μπαγιάτικο, οπότε γενικότερα δεν είχα καλές εντυπώσεις. Μέχρι που πριν κάποιο καιρό πειραματίστηκα αρκετά, ώστε τώρα που μιλάμε να σου δώσω αυτή τη συνταγή.

Η αλήθεια είναι πως το διάστημα του lockdown μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με το testing και την ανάπτυξη πολλών συνταγών. Μια από αυτές τις συνταγές, λοιπόν, ήταν και αυτό το υπέροχο cheesecake φούρνου. Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκα ΠΟΛΥ κρέμα τυρί και ΠΟΛΛΑ μπισκότα τύπου digestive μέχρι να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα. Τη μια φορά μου βγήκε πολύ υγρό το μπισκότο σαν να είχε βγάλει λίπος το βούτυρο, την άλλη η κρέμα είχε γεύση αυγού, ένα χάος. Με σιγουριά, όμως, μπορώ να σου πω πως η παρακάτω συνταγή είναι α-πί-θα-νη.

Δε γίνεται να μην έχεις δει τη σκήνη από τα “Φιλαράκια” που ο Chandler και η Rachel απολαμβάνουν το “κλεμμένο”, από τους κάτω, cheesecake. Θα μου μείνει για πάντα στο μυαλό η περιγραφή της Rachel για το συγκεκριμένο γλυκό.  Είπε κατά λέξη “Είχε μια βουτυρένια και ψιχουλιαστή μπισκοτένια βάση με μια πλούσια, αλλά συγχρόνως ελαφριά γέμιση”. Μου έτρεξαν και εμένα τα σάλια μόλις το άκουσα Rachel,

Το συγκεκριμένο γλυκό δεν είναι από αυτά που τώρα το θέλεις και τώρα το έχεις. Χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει και αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί και στο φούρνο και στο ψυγείο. Παρόλ’ αυτά, αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που θα χάσεις. Επίσης, ξέρω ότι τα 900 γραμμάρια κρέμα τυρί ακούγονται πολλά, αλλά κι αυτά αξίζουν όσο δε φαντάζεσαι. Εξάλλου δεν είναι ένα γλυκό με αλεύρι και άλλα πολλά υλικά. Χρειάζεσαι λίγα και καλά. 

Εγώ το αγαπώ αυτό το γλυκό και εύχομαι να το αγαπήσεις κι εσύ. Πλέον έχει ανέβει πιο ψήλα από το άψητο στα μάτια μου. Ίσως η προσθήκη των αυγών που το κάνει πιο κρεμούλα στη γεύση, να είναι αυτή που μου έχει πάρει την καρδιά, γιατί εχώ αδυναμία στις κρέμες. Σέρβιρε το με ό,τι σου αρέσει από μαρμελάδες και κουλί, μέχρι και σκέτο. Εγώ το σέρβιρα με κουλί από κόκκινα φρούτα που θα βρεις εδώ.

New York Cheesecake (Τσιζκέικ Φούρνου)

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα & 10 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής:5 ώρες (τουλάχιστον μαζί με ξακούραση στο φούρνο και ψυγείο)

🕑 Συνολική Διάρκεια: 2 ώρες & 15 λετά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★★★☆

 🍴  Μερίδες: 10 μερίδες

Please share this

Υλικα

(Βάση)

  • 250 γρ. μπισκότα digestive, τριμμένα στο μπλέντερ
  • 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 85 γρ. βούτυρο αγελαδινό 

(Γέμιση)

  • 900 γρ. κρέμα τυρί, θερμοκρασία δωματίου 
  • 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 220 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 5% πλήρες, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας
  • 2 κ. γ. χυμό λεμονιού
  • 4 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • κουλί από κόκκινα φρούτα (προαιρετικά)*

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.
  2. Λίωσε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Αφού λιώσει ανακάτεψε το μαζί με τα τριμμένα μπικότα και τη ζάχαρη, μέχρι να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
  3. Σε ένα τσέρκι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου περίπου 22 εκατοστών, στρώσε το μπισκότο σε μια λεία βάση. Εμένα μου αρέσει να φτιάχνω και ένα μικρό τοίχος από γύρω.
  4. Ψήσε τη βάση για 10 λεπτά και αφού είναι έτοιμη, άφησε την να κρυώσει ελαφρώς, χωρίς να σβήσεις το φούρνο.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπα για 2-3 λεπτά την κρέμα τυρί μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρεμώδη. Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το γιαούρτι και χτύπα καλά για να ενωθούν. Πρόσεχε ώστε τα τοιχώματα του τοίχου να τα ενσωματώνεις κάθε φορά στο μείγμα.
  6. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά για να αναμειχθούν. Όταν ενσματωθεί και το τελευταίο αυγό, σταμάτα να χτυπάς.**
  7. Άδειασε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τη ψημένη βάση και λείανε την επιφάνεια του.
  8. Με προσοχή τοποθέτησε το στο φούρνο**** στην πιο χαμηλή βαθμίδα και ψήσε για περίπου 1 ώρα στους 180°C. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά το ψήσιμο μην ανοίξεις καθόλου το φούρνο.
  9. Όταν τελείωσει ο χρόνος ψησίματος, σβήσε το φούρνο, αλλά μην ανοίξεις τελείως την πόρτα. Άνοιξε μόνο λίγο για να βγαίνει ο ζεστός αέρας.
  10. Άφησε το cheesecake μέσα στο φούρνο για ακόμα μια ώρα, με αυτόν εκτός λειτουργίας. Είναι λογικό να σου κάνει μερικές ρωγμές και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Αυτό θα στρώσει αφού σβήσεις το φούρνο.
  11. Αφού περάσει και η άλλη ώρα βγάλε από το φούρνο και άφησε το να κρυώσει καλά. Έπειτα, βάλε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα.
  12. Μετά από αυτό το διάστημα, ξεφόρμαρε το cheesecake και με καθαρό μαχαίρι κάθε φορά, κόψε τριγωνικά κομμάτια.
  13. Εγώ σέρβιρα με κουλί από βατόμουρα, που είχα στην κατάψυξη. Τη συνταγή θα την βρείς εδώ.
  14. Διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες.

Σημειώσεις

 

*Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουλί, μαρμελάδα, σάλτσα καραμέλας, ganache σοκολάτας, αλλά είναι υπέροχο και σκέτο.

**Μη χτυπήσεις το μείγμα πολύ αφού ενσωματωθεί και το τελευταίο αυγό. Θα έχει ως αποτέλεσμα να σου κάνει ρωγμές στο φούρνο.

****Αν δυσκολεύεσαι να μετακινήσεις το ταψί με το καυτό νερό, τότε βάλε το μεγάλο ταψί στο φούρνο, μέσα σ’ αυτό το ταψάκι με το cheesecake και μετά πρόσθεσε το νερό με προσοχή.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση