Τις τελευταίες μέρες τα social media έχουν γεμίσει από τις συνταγές των food bloggers για την Καθαρά Δευτέρα! Όπου κι αν κοιτάξω βλέπω αφράτες λαγάνες, κρεμώδη ταραμοσαλάτες, παραδοσιακούς γίγαντες και για γλυκό πάντα κλασικό χαλβά. Καθώς προετοιμαζόμουν κι εγω ώστε φέτος να σου δώσω μια ωραία συνταγή για Καθαρά Δευτέρα, δε θα σου κρύψω πως ήθελα να φτιάξω παστέλι ή χαλβά τύπου μπακάλη. Παρόλα αυτά κατέληξα στις Φλωρεντίνες. Πες μου ότι ξέρεις για αυτό το γλυκάκι;… γιατί αν δεν ξέρεις, ήρθε η ώρα να το μάθεις!

Για σένα που δεν ξέρεις τι είναι η φλωρεντίνα ή δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ, είναι ένα ιταλικό γλύκισμα σαν μπισκότο, το οποίο φτιάχνεται από ξηρούς καρπούς, μέλι, ζάχαρη και κάποιο λίπος (φυτικό στη δικιά μας περίπτωση). Με τη βοήθεια της ζάχαρης είναι εξαιρετικά τραγανές και θυμίζουν παστέλι με αμύγδαλο. Σαν παιδί έτρωγα αρκετά συχνά γιατί η μαμά μου αγόραζε συνέχεια από τη Σούλα, το μίνι μαρκετ της γειτονιάς μας. Φέτος, μου τις θύμησε η μαμά μου και μιας και έκλεισα δεκαετία από την τελευταία φορά που έφαγα κάποια, είπα να τις επαναφέρω!

Οι Φλωρεντίνες δεν έχουν πολλά υλικά για αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις ποιοτικά υλικά! Εγώ χρησιμοποιήσα Πευκόμελο “Άγρια Νομή” για να δώσω στη συγκεκριμένη συνταγή τη μελένια γεύση που της αξίζει. Η “Άγρια Νομή” είναι μια μικρή μελισσοκομική μονάδα, που ασκεί παραδοσιακή νομαδική μελισσοκομία. Ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, το πρόσωπο που με αγάπη ξεκίνησε αυτήν την επιχείρηση, παράγει 3 διαφορετικά είδη μελιού: το θυμαρίσιο, το πευκόμελο και το μέλι πορτοκαλιάς. Όλα έχουν μοναδική γεύση και είναι το ένα πιο νόστιμο από το άλλο. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει λάβει βραβείο σχετικό με την ποιότητα της γεύσης του μελιού που παρέχει.

Οι φλωρεντίνες είναι ένα γλυκό κατάλληλο για τη Σαρακοστή και γενικά για τις νηστείες. Αυτό δε σημαίνει όμως πως είναι μόνο για όσους νηστεύουν. Καθώς, λοιπόν, έρχεται η “ελληνική νηστεία”, κράτα μια υπενθύμιση, όχι από εμένα, αλλά μέσα από τον λόγο του Θεού.

Ο Ιησούς φώναξε κοντά του τον κόσμο και τους είπε: «Ακούστε με και καταλάβετέ το· τον άνθρωπο δεν τον κάνει ακάθαρτο ό,τι μπαίνει στο στόμα του, αλλά ό,τι βγαίνει απ’ το στόμα του· αυτό κάνει τον άνθρωπο ακάθαρτο». ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 15:10‭-‬11

Φλωρεντίνες με Σοκολάτα

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 14 μερίδες

Please share this

Υλικα

  • 90 γρ. Μαργαρίνη, σε κυβάκια
  • 180 γρ. Ζάχαρη Κρυσταλλική
  • 100 γρ. Πευκόμελο “Άγρια Νομή”
  • 300 γρ. Φιλέ Αμυγδάλου
  • 200 γρ. Μαύρη Σοκολάτα, ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Λιώσε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης.
  2. Αφού λιώσει η ζάχαρη, πρόσθεσε το μέλι και ανακάτεωε καλά.
  3. Ρίξε και το φιλέ αμυγδάλου και ανακάτεψε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα αμύγδαλα.
  4. Άδειασε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 28×30, που πρώτα θα έχεις καλύψει με λαδόκολλα. Πάτησε την επιφάνεια έτσι ώστε να είναι ίσο και να απλωθεί παντού.
  5. Ψήσε για 20 λεπτά. Αν αρχίσει να αφρίζει μην αγχωθείς!
  6. Βγάλε από το φούρνο και άφησε το ταψάκι να κρυώσει ελαφρώς αλλά όχι τελείως. Δεν πρέπει να τις κόψεις κατευθείαν γιατί θα διαλυθούν. Αν όμως προσπαθήσεις να τις κόψεις αφού κρυώσουν τελείως, θα δεις πως δε θα γίνεται. Θέλει κάτι ενδιάμεσο.
  7. Κόψε σε 14 κομμάτια και βούτηξε τα σε σοκολάτα που θα έχεις λιώσει σε μπεν μαρί.
  8. Άφησε τα κομμάτια με απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να κρυώσει η σοκολάτα.
  9. Διατηρούνται σε ενα φαγητοδοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.

Σημειώσεις

 

*Φιλέ αμυγδάλου υπάρχει σε όλα τα σουπερ μαρκετ.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση