Τα τσουρέκια της γιαγιάς της Τασούλας είναι ίσως ο,τι πιο εικονικό σε συνταγή μέσα στο σόι μου. Μέχρι και πριν δύο χρόνια που η γιαγιά έσφυζε από υγεία και δύναμη, ξέραμε ότι Πάσχα και Χριστούγεννα θα είχαμε σαν οικογένεια σίγουρα από 5-6 τσουρέκια. Παραδοσιακά κάθε Μεγάλη Τετάρτη σηκωνόταν από τα χαράματα και έφτιαχνε τσουρέκια να φάει ένας ολόκληρος λόχος. Όχι δεν κάνω πλάκα! Αν έδινε 5 σε εμάς και άλλα τόσα στη θεία μου και κρατούσε και κάτι για τον εαυτό της, φαντάσου τον αριθμό των τσουρεκιών.

Τα τελευταία 2 χρόνια όμως που η γιαγιά δεν ήταν και στα καλύτερά μας, με τη μαμά μου αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε με κάποιες παραλλαγές…και ενώ δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα, συμφωνήσαμε ότι αντί για λάδι που έβαζε η γιαγιά, θα χρησιμοποιήσουμε εξ’ ολοκλήρου βούτυρο αγελαδινό και θα προσθέσουμε και μαστίχα, κάτι που δεν άρεσε στη γιαγιά. Αλλά η μαμά είναι της άποψης “όσο πάρει” και “με το μάτι”, κάτι που με άγχωνε από μικρή, γιατί όλα τα θέλω ζυγισμένα και σωστά για να μη βγει μια φορά σκληρό και την άλλη υπερμαλακό. Παρακάτω θα δεις την δική μου συνταγή για τσουρέκια, που ως βάση της έχει τη συνταγή της γιαγιάς Τασούλας, αλλά επηρεασμένη και από τη μαμά μου. Με λίγα λόγια έχει την υπογραφή τη δική μου!

Γενικά, τα τσουρέκια είναι μια συνταγή που θέλει χρόνο και αγάπη (και ζεστή!). Μην ξεκινήσεις να φτιάχνεις τσουρέκια, ενώ μετά έχεις ένα σωρό υποχρεώσεις. Επίλεξε τη μέρα που θα φτιάξεις τσουρέκια, έτσι ώστε να την αφιερώσεις σ’ αυτά. Συνολικά θέλουν γύρω στις 4 ώρες, αλλά αυτές οι ώρες θα πρέπει να είναι μέσα στη ζεστασιά. Όσο για το πώς θα τα φτιάξεις, υπάρχουν δύο επιλογές, που και οι δύο είναι εξίσου σωστές. Η μία επιλογή είναι στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου και με έναν καφέ στο χέρι 😜. Η αλλη επιλογή είναι να τα κάνεις με το χέρι, all time classic. Άσε που με την τελευταία κάνεις και μπράτσα για το καλοκαίρι… παρακαλώ!

Δες ίνες! Δεν υπάρχει πιο πετυχημένη συνταγή για τσουρέκι, σου λέω! Με αυτά τα τσουρέκια δε θα σου λείψει ούτε η γεύση, ούτε οι ίνες, ούτε η μαλακή υφή, ούτε τίποτα. Η γιαγιά συνήθιζε να τα φτιάχνει λίγο πιο ψωμένια, αλλά εγώ έχω κάνει πατέντα για να βγαίνουν κάθε φορά μαλακά κι αφρός. Μαλακά, μαστιχωτά και αφράτα. Επίσης, το καλό με τα τσουρέκια είναι ότι μπορείς να τα διατηρήσεις και στην κατάψυξη, έτσι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα για μερικούς μήνες. Αν τα φτιάξεις, θα χαρώ να μάθω πως σου φάνηκαν!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Τα Τσουρέκια της Γιαγιάς Τασούλας (παραλλαγμένα)

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά

🕑Χρόνος Αναμονής: 2 ώρες & 45 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά

🕑 Συνολική Διάρκεια: 4 ώρες

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★★★☆

 🍴  Μερίδες: 4 μεγάλα τσουρέκια ή 5 μέτρια

Please share this

Υλικα

(Μείγμα Α)

  • 75 γρ. νωπή μαγιά
  • 15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 ml νερό χλιαρό (όχι ζεστό)
  • 50 γρ. αλεύρι για τσουρέκια*

(Μείγμα Β)

  • 200 ml ζαχαρούχο
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό**
  • 260 ml νερό

(Μείγμα Γ)

  • 3 μεγάλα αυγά***
  • 75 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 1/2-2 πορτοκάλια

(Μείγμα Δ)

  • 1.400 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (κι αν χρειαστεί παραπάνω)
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 5 γρ. μαστίχα σε σταγόνες
  • 3 σωληνάκια βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

(Για Άλειμμα)

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάλε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη και το ζαχαρούχο. Λιώσε τα σε μέτρια φωτιά και έπειτα άφησε το κατσαρολάκι στην άκρη να κρυώσει, γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις ζεστό, αλλά ελαφρώς χλιαρό.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ (το πιο μεγάλο που έχεις στο σπίτι) διέλυσε τη μαγιά μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να μην έχει καθόλου κόμπους. Κάλυψε το με μεμβράνη και άφησε το σε ένα ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
  3. Μετά από 20 λεπτά το μείγμα της μαγιάς θα πρέπει να έχει αφρίσει σε τουλάχιστον διπλάσιο μέγεθος.
  4. Σε αυτό το σημείο χτυπά σε ένα μπολ τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μετά τα 20 λεπτά που χρειάζεται η μαγιά για να ενεργοποιηθεί καλά, άδειασε το μείγμα του αυγού σε αυτό της μαγιάς.
  5. Σε ένα γουδί μαζί με λίγο ζάχαρη σπάσε τις σταγόνες της μαστίχας.
  6. Στο μείγμα της μαγιάς-αυγών, πρόσθεσε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, το κάρδαμο, τη μαστίχα και το αλάτι. Ζύμωσε καλά για λίγα μέχρι τα στερεά να τραβήξουν λίγο την υγρασία.. Έπειτα, με το ένα χέρι πρόσθεσε σιγά σιγά το πλέον σε θερμοκρασία δωματίου μείγμα με το ζαχαρούχο (όχι ζεστό) και ταυτόχρονα ζύμωνε. Ζύμωσε για 10 λεπτά είτε με τα χέρια, είτε στον κάδο του μίξερ. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να προσθέσεις ακόμα 1-2 κ. σ. παραπάνω αλεύρι, αλλά όχι παραπάνω. Δε πρέπει να τα κάνεις σφιχτά. Εγώ σχεδόν ποτέ δεν βάζω επιπλέον αλεύρι. Η ζύμη στο τέλος θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή, εύπλαστη και γυαλιστερή. Όταν είναι έτοιμη, βαλ’ την σε ένα μεγάλο μπολ που πρώτα θα έχεις ελαφρώς λαδώσει. Επίσης η ζύμη θα έχεις την αίσθηση ότι κολλάει στα χέρια σου ελαφρώς, αλλά θα είναι ιδέα σου. Όταν θα μπει στο μπολ και θα έρθει σε επαφή με το λάδι που θα έχεις αλείψει θα πάρει τέλεια μορφή. Κάλυψε το με μεμβράνη και με μια μεγάλη πετσέτα. Εγώ σ’ αυτό το σημείο βάζω το ζυμάρι μου μέσα στον κλειστό φούρνο που πρωτύτερα προθέρμανα  στους 60-70 βαθμούς, ώστε να δημιουργηθεί ζεστό περιβάλλον. Να μην είναι όμως ο φούρνος σε λειτουργία όταν τα βάλεις μέσα. Θα χρειαστεί 2 ώρες για να φουσκώσει πλήρως.
  7. Προθέρμανε το φούρνο στους 160-170ºC.
  8. Μετά από το διάστημα αυτό, θα δεις πως η ζύμη έχει αυξηθεί σημαντικά. Βγάλ’ την από το μπολ και ζύμωσε την ελαφρώς με τα χέρια σου. Χώρισε την ίσα κομμάτια και φτιάξε τις πλέξεις που σου αρέσουν. Μην προσθέσεις καθόλου αλεύρι. Ένωσε τα στην κορυφή τους και φτιάξε μια πλεξούδα μέχρι το τέλος. Σε κάθε περίπτωση μην τα δέσεις σφιχτά. Όσο πιο χαλαρά τα δέσεις τόσο πιο όμορφα θα βγουν και δε θα σκιστούν. Οποιαδήποτε ατέλεια στην αρχή ή στο τέλος τακτοποίησε την προς το μέρος κάτω από τα τσουρέκια. Άφησε τα ανά δύο σε ρηχά ταψιά με λαδόκολλα και άφησε τα να ξεκουραστούν κάτω από μια μεγάλη πετσέτα για 45 λεπτά. Αν τα τσουρέκια σου είναι πολύ μεγάλα, καλύτερα να τα βάλεις ένα-ένα στο ταψί.
  9. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά. Χτύπα σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα και άλειψε με αυτό τα τσουρέκια. Πασπάλισέ τα αν θες με αμύγδαλο φιλέ, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι. Μπορείς να τα αφήσεις και σκέτα.
  10. Ψήσε το κάθε ταψί ξεχωριστά για περίπου 25 με 27 λεπτά. Προτείνω να μην ξεπεράσει τα 25 λεπτά γιατί δεν πρέπει να ξεροψηθούν. Αφού ψηθούν, βγάλ’ τα από το φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν  λεπτά στο ταψί. Μετά μετάφερε σε μια σχάρα.
  11. Όταν είναι πλέον τελείως κρύα, τύλιξε τα με μεμβράνη και είτε αποθήκευσε τα σε ένα ντουλάπι για 5 μέρες, είτε διατήρησε τα στο ψυγείο για 2 βδομάδες, είτε στην κατάψυξη για μέχρι και 2-3 μήνες.

Σημειώσεις

 

*Χρησιμοποίησε αλεύρι για τσουρέκια για καλύτερο αποτέλεσμα με ίνες.

**Χρησιμοποιήσε βούτυρο αγελαδινό κι όχι υποκατάστατα όπως μαργαρίνη.

***Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

****Μην κόψεις να φας μόλις βγουν από το φούρνο γιατί θα είναι ακόμα τσιχλωτά.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση