Καλοκαιράκι πλέον και όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, ο οργανισμός μας ζητάει όλο και πιο δροσερά ροφήματα. Αυτό σημαίνει πως και ο καφές από ζεστός γίνεται κρύος το καλοκαίρι. Προσωπικά, εξακολουθώ να απολαμβάνω ζεστό ελληνικό καφέ και το καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως κι αυτές οι μέρες που θέλεις δροσερό καφέ να σε τονώσει. Τι κάνεις εκεί; Παραγγέλνεις για χιλιοστή φορά freddo espresso? Μη μου πεις ότι ακόμα φτιάχνεις φραπέ στο σπίτι; Ό,τι χειρότερο από κάθε άποψη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να έχεις καφετιέρα δική σου και να φτιάχνεις freddo espresso στο σπίτι, που δε λέω, πολύ εξυπηρετικό, αλλά δεν έχουν όλοι τέτοιου τύπου καφετιέρα στο σπίτι. Πάμε λοιπόν να λύσουμε το πρόβλημα αυτό με την πιο οικονομική και προσιτή λύση;

Τι είναι ο Cold Brew?

Ο καφές της επιλογής μου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάντα ο Cold Brew. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι τόσο διαδεδομένος ακόμα. Ο Cold Brew είναι η κρύα εκδοχή του καφέ φίλτρου. Αυτό που τον κάνει να διαφέρει καταλυτικά από τον ζεστό καφέ φίλτρου είναι ότι εκχυλίζεται σε κρύο νερό για αρκετές ώρες, σε αντίθεση με τον ζεστό καφέ φίλτρου, ο οποίος εκχυλίζεται με ζεστό νερό.

Γιατί να διαλέξω τον Cold Brew?

Ο Cold Brew έχει πολύ λιγότερη οξύτητα σε σχέση με τους άλλους καφέδες που έχουν εκχυλιστεί σε ζεστό νερό. Έχει γλυκιά επίγευση και είναι πολύ πιο αρωματικός από το ζεστό καφέ φίλτρου. Θυμίζει πολύ γευστικά τη σοκολάτα. Είναι ένας καφές, που ανάλογα με το χρόνο που θα εκχυλιστεί, δυναμώνει σε γεύση. Ένα άλλο θετικό του είναι ότι αντέχει για πολλές μέρες. Αφού τον διαχωρίσεις από το κατακάθι του και τον αποθηκεύσεις σε γυάλινο μπουκάλι, διατηρείται ολόφρεσκος για 7 μέρες. Άσε που βγάζει τόσο μεγάλη ποσότητα που θα σηκώνεσαι με ξεγνοιασιά το πρωί, γνωρίζοντας ότι υπάρχει έτοιμος καφές στο ψυγείο. 

Πώς σερβίρεται;

Πάντα με πάγο! Μπορείς να προσθέσεις και κάποιο γάλα, φυτικό ή ζωικό. Εγώ τον πίνω με λίγο φυτικό γάλα ή σκέτο. Επίσης, σε κάποιους αρέσει να τον αραιώνουν με λίγο νερό όταν τον σερβίρουν. Εγώ δεν το προτιμώ γιατί αγαπώ την “ένταση” του όπως είναι. Άλλα νιώσε ελεύθερος να το κάνεις.

Μπορώ να βάλω ζάχαρη;

Ένα άλλο θετικό με τον cold brew είναι η ελαφρά και φυσική γλυκιά του γεύση. Εγώ δεν έχω βάλει ποτέ ζάχαρη. Αν όμως θέλεις να του προσθέσεις γλυκύτητα, προτείνω, επειδή είναι κρύος, να φτιάξεις ένα ελαρφύ σιρόπι με νερό και ζάχαρη και να χρησιμοποιείς αυτό, γιατί η ζάχαρη δε θα διαλύεται διαφορετικά.

…κι ένα μυστικό

αν προσθέσεις ένα κλωναράκι βανίλιας ή και ένα σωληνάκι σκόνη βανίλιας για να εκχυλιστεί μαζί με τον καφέ στο βάζο, τότε θα πάρει και άρωμα από την αγαπημένη βανίλια. Είναι ό,τι καλύτερο!

Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή για το πώς να φτιάξεις τον πιο τέλειο Cold Brew στο σπίτι + 2 πολύτιμα sustainable tips για να τον αξιοποιήσεις, βοηθώντας το περιβάλλον και ανακυκλώνοντας τα υλικά. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τη συνταγή του καφέ, θα βρεις πως να φτιάξεις παγάκια με το κατακάθι που απέμεινε και στη συνέχεια πως θα φτιάξεις απολεπιστικό scrub καφέ. 

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Cold Brew Καφές
+2 Βιώσιμες Λύσεις
για το Κατακάθι

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής: 12-18 ώρες

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 1 λίτρο και λίγο παραπάνω

Please share this

Υλικα

  • 140 γρ. καφές φίλτρου (ιδανικά μέτρια κομμένος*)
  • 1.200 ml νερό (ιδανικά εμφιαλωμένο)
  • 1 μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι
  • σουρωτήρι και τουλπάνι/τσαντίλα για το σούρωμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(Cold Brew Καφές)

  • Γέμισε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς ή μια κανάτα με τον καφέ και το νερό.
  • Άφησε το να απορροφήσει το νερό για 5-10 λεπτά περίπου και μετά ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Κλείσε το βάζο κι τοποθέτησε το στο ψυγείο ιδανικά για 12-18 ώρες. Όσο πιο πολύ το αφήσεις θα γίνει πιο δυνατό. Μη το αφήσεις πάνω από 24 ώρες, γιατί θα πικρίσει και δε θα είναι γευστικό.
  • Στη συνέχεια, άδειασε το περιεχόμενο του βάζου μέσα σε μια κανάτα εκχύλισης ή σε ένα άλλο βάζο, τοποθετώντας πρώτα ένα στραγγιστήρι κι από πάνω του ένα κομμάτι ύφασμα τύπου τουλπάνι/τσαντίλα, ώστε το κατακάθι να μείνει εκεί.
  • Κράτα το κατακάθι για scrub.
  • Ο καφές είναι έτοιμος! Αποθήκευσε το σε ένα μπουκάλι γυάλινο.
  • Διατηρείται ολόοφρεσκος για 7 μέρες.

(Παγάκια από Καφέ)

  • Μην πετάξεις το κατακάθι του καφέ, θα φτιάξουμε παγάκια καφέ. Άδειασε το σε ένα δοχείο μαζί με ένα λίτρο νερό.
  • Άφησε το στο ψυγείο για 10-12 ώρες.
  • Μετά στράγγιξε το όπως εξηγώ παραπάνω για τον καφέ.
  • Στη συνέχεια άδειασε το σε θήκες για παγάκια και βάλε στην κατάψυξη.
  • Όταν παγώσουν, μπορείς να τα χρησιμοποιείς σαν παγάκια κι έτσι ο καφές δε θα γίνετε νεροζούμι, όπως θα γινόταν αν έβαζες κανονικά παγάκια.

(Scrub Απολέπισης από Κατακάθι)

  • Μην πετάξεις το κατακάθι που έχεις χρησιμοποιήσει ήδη μια φορά για τα παγάκια. Άδειασε το σε ένα βάζο και πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο και ανακάτεψε καλά.
  • Τώρα έχεις έτοιμο scrub καφέ για να κάνεις απολέπιση.

 

Σημειώσεις

 
*Ζήτα από το καφεκοπτείο να σου κόψουν τον καφέ μέτρια. Αν όμως δεν μπορείς να βρεις κάπου μέτρια κομμένο, μπορείς να πάρεις καφε φίλτου από το μάρκετ, απλώς να αφήσεις τον καφέ να εκχυλιστεί για 10-12 ώρες, όχι παραπάνω.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση