Αχ και να ‘ξερες πόσο μα πόσο μα πόσο πολύ αγαπώ τις κολοκύθες. Παρόλο που είμαι κορίτσι του καλοκαιριού, όταν έχω να κάνω με φθινοπωρινά πράγματα, είμαι η βασίλισσα. Όποιος με ξέρει, γνωρίζει καλά τη βαθιά μου αγάπη για αυτούς τους όμορφους καρπούς, τις κολοκύθες. Κάθε φθινόπωρο συλλέγω κολοκύθες διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων. Αυτή τη στιγμή έχω πολλά πορτοκαλί μωρά στο σπίτι μου, ακριβώς γιατί μου αρέσουν οι συνταγές με αυτές και αγαπώ να στολίζω το σπίτι μου σε φθινοπωρινούς τόνους.

Εδώ θα σου δείξω με λεπτομερή βήματα, πως μπορείς να φτιάχνεις μόνος σου σπιτικό πουρέ κολοκύθας και να τον προσθέτεις σε τάρτες, κρέμες, πίτες, κέικ και άλλα γλυκά ή και αλμυρά. Με αυτόν τον πουρέ φτιάχνω την αγαπημένη μου pumpkin pie, την κολοκυθόπιτα κ.α. Αν θέλεις, λοιπόν, να την φτιάξεις, πρέπει πρώτα να περάσεις από αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν φτιάχνω πουρέ κολοκύθας και τάρτα κολοκύθας την ίδια μέρα, καθώς θα χρειαζόμουν πολλές ώρες. Προτιμότερο είναι, να κάνεις τον πουρέ κολοκύθας και να το διατηρήσεις είτε στο ψυγείο, είτε στην κατάψυξη.

Πρώτο βήμα είναι η επιλογή της κολοκύθας. Επίλεξε κολοκύθες μέτριες και στρογγυλές. Οι πολύ μεγάλες κολοκύθες τύπου Halloween κράτησε τες για διακόσμηση, γιατί δεν κάνουν για αυτόν τον σκοπό. Είναι πολύ κούφιες και άνοστες. Συνήθως όσο πιο βαριά μια κολοκύθα, τόσο παραπάνω “κρέας” έχει. Επίσης, υπάρχει κι ένας αστικός μύθος ότι οι οι κάθετες κολοκύθες δεν κάνουν για πουρέ. Από τη στιγμή που είναι μέτριες, μια χαρά κάνουν. Μη σου πω μερικές φορές είναι και καλύτερες γιατί έχουν λιγότερη υγρασία. Απλώς περιορίσου στις μέτριες και όχι στις τερατώδη κολοκύθες.

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως στον πουρέ κολοκύθας δεν είναι ούτε το πόσο θα ψήσεις την κολοκύθα, ούτε πως θα την αποθηκεύσεις, αλλά το πως και πόσο θα στραγγίξεις τον πουρέ. Ένα λάθος που βλέπω συνέχεια στα social media σχετικά με τον πουρέ κολοκύθας ή με παράπονα που ακούω ότι δεν πέτυχε κάποιο γλυκό με κολοκύθα είναι στο πόσο “κακή υγρασία” έχει. Αν πχ. ψήσεις την κολοκύθα, την πολτοποιήσεις και την χρησιμοποιήσεις κατευθείαν σε γλυκό, μην περιμένεις καλά αποτελέσματα. Θα δώσει πολλή υγρασία και θα καταστρέψει τα πάντα. Η κολοκύθα έτσι κι αλλιώς δίνει υγρασία όπου μπει. Θέλουμε την καλή υγρασία, που δίνει ζουμερό κείκ, όχι λάσπη, για αυτό φρόντισε να στραγγίζεις τον πουρέ για αρκετή ώρα και με τη βοήθεια του αλατιού. Με το νερό που θα βγάλει πότισε τα λουλούδια σου ή χρησιμοποιήσε τον σαν ζωμό σε σούπα.

Πουρές Κολοκύθας για Συνταγές

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα περίπου

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 1/2 ώρες

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

 🍴  Μερίδες: η ποσότητα διαφέρει από κολοκύθα σε κολοκύθα

Please share this

Υλικα

 • 1 κολοκύθα πορτοκαλί 
 • λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C.
 2. Κόψε τη κολοκύθα στη μέση. Αν είναι μεγάλη κόψ’ την σε 4 κομμάτια.
 3. Καθάρισε τα σπόρια από μέσα και τις ίνες με ένα κουτάλι. 
 4. Έπειτα, τοποθέτησε τες πάνω σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, έτσι, ώστε η σάρκα τους, δηλαδή η εσωτερική πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.
 5. Ψήσε ανάλογα με το μέγεθος. Μερικές φορές θέλει 45 λεπτά, άλλες 1 ώρα κι άλλες 1 1/2 ώρα. Θα είναι έτοιμη όταν μπορείς να την τρυπήσεις εύκολα με ένα μαχαίρι.
 6. Βγάλε την κολοκύθα από το φούρνο και άφησε την να κρυώσει ελαφρώς.
 7. Έπειτα, με ένα κουτάλι σκάλισε τη σάρκα από την εσωτερική πλευρά και πολτοποίησέ τη καλά σε ένα μπλέντερ, μέχρι να γίνει ένα.
 8. Τέλος, άφησε την να στραγγίσει σε ένα στραγγιστήρι ή μέσα σε ένα τουλπάνι μαζί με λίγο αλάτι που θα ανακατέψεις. Άφησε το για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει ο πουρές σφιχτός και να φύγει η περιττή υγρασία. Εγώ πολλές φορές το βάζω έτσι στο ψυγείο μαζί με το στραγγιστήρι για ένα βράδυ.
 9. Αποθήκευσε τον σε ένα βαζάκι στο ψυγείο για 1 εβδομάδα (τόσο αντέχει εκεί) ή σε ειδικές σακουλίτσες στην κατάψυξη για 4 μήνες.

Σημειώσεις

 

*Πριν χρησιμοποιήσεις τον πουρέ σε κάποια συνταγή, πέρνα τον μια ακόμα φορά από το στραγγιστήρι για να αφαιρέσεις οποιαδήποτε τυχόν υγρασία γέμισε στη συντήρηση.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση