Κάθε χρόνο πριν τις γιορτές, εκεί στα τέλη Νοέμβρη προς αρχές Δεκέμβρη, περιμένεις πως και πώς να το αντικρίσεις και πάλι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο μακριά του. Όπως κατάλαβες μιλάω για το ένα και μοναδικό μελομακάρονο. Το συγκεκριμένο γλυκό που ξεκινάει να σου «μιλάει» ως ένα απλό, ταπεινό και αθώο μικρογλυκάκι, καταλήγει να είναι η αιτία που μετά τις γιορτές μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που μπήκε σπίτι σου. Παρόλ’ αυτά το αγαπάς πολύ, όπως κι εγώ. Γι αυτό το λόγο, ήθελα φέτος να σου δώσω τη συνταγή για τα δικά μου μελομακάρονα και όταν τα απολαμβάνεις να με θυμάσαι.  

 

Εδώ ήρθε η στιγμή να σου πω μια μικρή ιστοριούλα. Οι περισσότεροι γύρω μου πλέον γνωρίζουν πόσο πολύ αγαπώ τα μελομακάρονα, αλλά δεν ήταν έτσι η κατάσταση όταν ήμουν πολύ μικρούλα. Δε θα ξεχάσω ποτέ, όταν ήμουν στο νηπιαγωγείο και άκουσα τη νηπιαγωγό μου, την κ. Κίτσα, να λέει ότι στη γιορτούλα των Χριστουγέννων θα έχουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα για να τα χαρούμε με τους γονείς μας. Όταν άκουσα μελομακάρονα, στο κεφάλι μου μεταφράστηκε μελο-μακάρονα: δηλαδή μέλι με μακαρόνια. Αυτός ήταν ο λόγος που για λίγα χρόνια δεν έτρωγα αυτό το γλυκό, ώσπου να φτάσω Γ’ δημοτικού και να μου πει μια συμμαθήτρια μου ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Από τότε δεν έχω σταματήσει να τα τρώω!

Φέτος, πήρα την απόφαση να φτιάξω τα δικά μου μελομακάρονα, γνωρίζοντας ότι εξαιτίας αυτού, θα κολυμπάω μερικές μέρες μέσα στο μέλι και θα μυρίζω κανέλα και γαρύφαλλο. Χρειάστηκα συνολικά 7 δοκιμές για να καταλήξω στην παρακάτω συνταγή. Άλλες δόσεις βγήκαν υπερβολικά γλυκές, άλλες υπερβολικά μαλακές, άλλες πολύ πορτοκαλένιες και άλλες υπερβολικά μπαχαρικένιες. Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή που θεώρησα πιο ισορροπημένη σε όλους τους τομείς, από την ποσότητα μπαχαρικών ως και την ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, επειδή γνωρίζω πως σε άλλους αρέσουν πιο τραγανά, ενώ σε άλλους πιο μαλακά, παρακάτω θα βρεις τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις!

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε όλοι σιγά-σιγά να μετράμε αντίστροφα, θα ήθελα φέτος να μοιραστώ μαζί σου κάτι το οποίο έχει μπει μέσα στην καρδιά μου. Παρόλο που έχουμε εμπορικοποιήσει την γιορτή των Χριστουγέννων και βλέπουμε μόνο τα λαμπάκια, τα δώρα και το φαγητό, η ουσία των ημερών αυτών βασίζεται αποκλειστικά στα πρώτα Χριστούγεννα, δηλαδή στη γέννηση του Χριστού. Εμπνευσμένη από την απίστευτα γλυκιά ταινία κινουμένων σχεδίων «The Star», και θέλοντας να κάνω αφιέρωμα στη Γέννηση του Χριστού, αποφάσισα μέσα από τις γιορτινές συνταγές αυτού του μήνα, να μοιράζομαι μαζί σου μερικές σκέψεις πάνω στην εικόνα της γέννησης εκείνο το βράδυ. Κάθετί το οποίο είναι παρόν σε εκείνη τη μοναδική νύχτα συμβολίζει πολύ σημαντικά πράγματα για την μοναδικότητα του Θεανθρώπου. Σήμερα θα σου μιλήσω για την φάτνη, καθώς το μελομακάρονο μου θυμίζει κάπως αυτήν. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά δώσε μου χρόνο για να σου το αναλύσω.

 

Η φάτνη, όπως ξέρουμε, ήταν ένα μέρος τόσο βρώμικο και η χρήση της αποσκοπούσε στη φροντίδα των ζώων. Σκέψου όμως, αν ο Χριστός υποτίθεται είναι ο Υιός του ίδιου του Θεού, γιατί να επέτρεψε η γέννηση του να γίνει σε ένα τέτοιο μέρος;! Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό, είναι για να φανερωθεί η ταπεινή καρδιά του. Παρόλο που είναι ο ίδιος ο Θεός κι αυτό σημαίνει πως η θέση του είναι πάνω από κάθε επίγειο βασιλιά, η γέννηση του έλαβε μέρος εκεί για να φανεί ότι ο Ουράνιος Βασιλιάς δεν χρειάστηκε ένα πολυτελές δωμάτιο πανδοχείου εκείνης της εποχής ή κάποια καθαρή κλινική. Όσο χαζό κι αν ακούγεται , το μελομακάρονο μου θυμίζει τη φάτνη, γιατί όσο ταπεινό παρουσιαστικό έχει, όπως κι αυτή, άλλο τόσο σημαντικό είναι στο να μας κάνει να νιώσουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι εδώ. Η φάτνη ήταν και θα είναι το τελευταίο μέρος που θα επέλεγε κάποιος να φέρει στη ζωή το παιδί του, για τον Θεό όμως δεν ισχύει το ίδιο!

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Μελομακάρονα

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά(το κάθε ταψί)

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 38 μερίδες των 40 γραμμαρίων

Please share this

Υλικα

(Ζύμη)

  • 660 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο*
  • 270 γρ. σιμιγδάλι ψιλό**
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ. γ. κανέλα
  • 1 κ. γ. γαρύφαλλο
  • 230 ml ηλιέλαιο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 180 ml χυμό φρέσκου πορτοκαλιού***
  • 1 κ. γ. σόδα μαγειρική
  • 80 ml κονιάκ-μπράντυ****
  • ξύσμα 2 μέτριοα πορτοκάλια

(Σιρόπι)

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 480 ml νερό
  • 200 γρ. μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο*****
  • μισό πορτοκάλι
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 5 καρφάκια γαρύφαλλο 

(Σερβίρισμα)

  • 200 γρ. μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο (μπορεί είτε παραπάνω, είτε λιγότερο, ανάλογα με το γούστο του καθένα)
  • 100 γρ. καρύδια τριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να ξεκινήσεις αυτή τη συνταγή, πρέπει πρώτα να φτιάξεις το σιρόπι για να κρυώσει τελείως όταν θα το χρησιμοποιείς. Ρίξε όλα τα υλικά του σιροπιού εκτός του μελιού και άφησε τα να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα κατέβασε το από το μάτι και ανακάτεψε μέσα και το μέλι. Εγώ για να είμαι σίγουρη ότι θα είναι κρύο όταν το χρησιμοποιήσω, το βάζω σε ένα μεγαλύτερο δοχείο που έχω γεμίσει με παγάκια.

  2. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C και προετοίμασε 2 ρηχά ταψιά, στρώνοντας λαδόκολλα.

  3. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το σιμιγδάλι, το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά κι άφησε το στην άκρη.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε το στυμμένο χυμό πορτοκαλιού με τη μαγειρική σόδα και άφησε τα να αντιδράσουν για 1-2 λεπτά. Έπειτα ρίξε τα δύο είδη λαδιού, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει ομογενές.

  5. Ρίξε το μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δεν πρέπει να ανακατευτεί πολύ αυτή η ζύμη, γιατί θα γίνει πολύ λιπαρή.

  6. Για να πλάσεις τα μελομακάρονα: Πάρε με τα χέρια σου ένα κομμάτι ζύμης. Εγώ χρησιμοποιώ ζυγαριά και μετράω έτσι ώστε το κάθε μελομακάρονο να είναι 40 γραμμάρια. Πρέπει τα μελομακάρονα να είναι όσο πιο πολύ ίσα μεταξύ τους. Πίεσε τα σφιχτά μέσα στις παλάμες σου 5-6 φορές. Κάνε τη ζύμη μπαλίτσα και μετά σαν έναν κύλινδρο. Σ’ αυτό το σημείο εγώ τα πίεσα πάνω σε μια σχάρα (είτε το εργαλείο που τρίβουμε το τυρί) ώστε να πάρει αυτό το σχήμα με τους ρόμβους και το έπλασα ελαφρώς ώστε να γίνει οβάλ. Μπορείς αντί αυτού να τα κάνεις οβάλ και να τα τρυπήσεις με το πιρούνι ελαφρώς. Συνέχισε και με τα άλλα έτσι. Θα γεμίσουν συνολικά 2 ταψιά.

  7. Ψήσε τα μελομακάρονα για 20-25 λεπτά. Ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο.

  8. Ταυτόχρονα προετοίμασε τον πάγκο σου με το κρύο σιρόπι (αφαίρεσε σ’ αυτό το σημείο και το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά από μέσα, για να ελευθερώσεις το χώρο) και μια σχάρα που θα έχεις τοποθετήσει ένα σκεύος από κάτω για να στραγγίζει το σιρόπι.

  9. Βγάλε τα μελομακάρονα από το φούρνο και βάλε το άλλο ταψί να ψήνεται. Ρίξε λίγα-λίγα μελομακάρονα στο κατσαρολάκι με το σιρόπι και πίεζε τα ελαφρώς προς τα κάτω, μέσα στο σιρόπι. Έπειτα αφαίρεσε τα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα ή με δυό πιρούνια και άφησε τα να στραγγίξουν σε μια σχάρα.

  10. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο χρόνος που θα αφήσεις τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι εξαρτάται από το πώς τα προτιμάς.

    Αν τα προτιμάς αρκετά τραγανά θα τα αφήσεις λιγότερο από 1 λεπτό

    Αν τα προτιμάς ελαφρώς τραγανά απόέξω και πιο μαλακά από μέσα 1-1 1/2 λεπτό

    Αν τα προτιμάς πολύ μαλακά 2 λεπτά                             (Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αφήσεις πάνω από 2-3 λεπτά γιατί θα γίνουν τόσο μαλακά που θα σπάνε)

  11. Σε μια πιατέλα ρίξε λίγο μέλι από κάτω. Στρώσε μερικά από τα μελομακάρονα και περίχυσε τα με την ποσότητα μελιού που προτιμάς και μετά πασπάλισε τα με τριμμένο καρύδι. Συνέχισε την ίδια διαδικασία σε κάθε στρώση μέχρι να κάνουν ένα γιορτινό πύργο.

  12. Διατηρούνται φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές μέρες και εβδομάδες, αν βέβαια τα έχεις καλύψει με κάτι.

Σημειώσεις

 

*Το μαλακό αλέυρι είναι αυτό που θα δώσει μια ωραία κρούστα στα μελομακάρονα σου. Θα τα κάνει ελαφρώς σκληρά από έξω. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και απλό αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να το κοσκινίσεις.

**Το σιμιγδάλι προσφέρει στα μελομακάρονα σου μαλακό και τρυφερό εσωτερικό, στο οποίο μαζεύεται το σιροπάκι.

***Χρησιμοποίησε χυμό μόνο από φρέσκα πορτοκάλια.

****Το κονιάκ μην το παραλείψεις και σίγουρα μην το αντικαταστήσεις με άλλο ποτό! Δίνει ωραία και γιορτινή γεύση στα μελομακάρονα σου.

*****Χρησιμοποίησε μόνο ανθόμελο ή θυμαρίσιο μέλι. Όλα τα άλλα είδη μελιού, παρόλο που είναι απίστευτα γευστικά, δίνουν βαριά γεύση στα μελομακάρονα.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση