Μπορεί ένα vegan burger να είναι πιο νόστιμο από το κλασικό που έχει κιμά; Εγώ θα πω ένα δυνατό ναι. Όπως θα πω και το κλασικό μη κρίνεις ένα φαγητό από το πως ακούγεται ή από το αν κάποια υλικά του δεν σου αρέσουν ή δεν τα προτιμάς σε κλασικές μορφές που συνηθίζεις να τρως. Είμαι ένα άτομο που όταν δεν μου αρέσει ένα υλικό στην κλασική μορφή που το τρώει όλος ο κόσμος, το κάνω ελκυστικό και γευστικό σε εναλλακτικές μορφές, οπότε εμπιστεύσου με.

Σήμερα λοιπόν θα σου δείξω πως μπορείς να κάνεις δύο υλικά, που δεν είναι και στην top λίστα των αγαπημένων φαγητών όλων των ανθρώπων, να αποκτούν γεύση ανώτερη από αυτήν που μπορείς να φανταστείς. Προσωπικά αγαπώ πολύ και το παντζαράκι και τις φακές σε όλες τις μορφές τους. Αλλά ακόμα κι αν εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο, δεν τα πολυσυμπαθείς, πίστεψέ με σε αυτό το υγιεινό, θρεπτικό και vegan burger θα τα αγαπήσεις. Όλοι η μαγεία βρίσκεται στα μπαχαρικά για κάτι τέτοιες μαγειρικές παρασκευές. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείς κύμινο σε ένα φαγητό, ξέρεις αυτομάτως ότι θα έχει τέλεια, ανατολίτικη και σαν κρέας γεύση. Για έξτρα μαγεία χρησιμοποιώ και καρύδια καβουρντισμένα που ταιριάζουν απίστευτα με το παντζάρι και ενισχύουν τη γήινη γεύση του μπέργκερ.

Για να προσθέσω στα παραπάνω, το burger αυτό, πέρα από εξαιρετική γεύση, έχει και τεράστια θρεπτική αξία. Οι φακές και η βρώμη έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών κι αυτό συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι φακές και το παντζάρι φημίζονται για τα οφέλη τους στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Τέλος, το πολύ ξεκάθαρο: με ένα τέτοιο burger μειώνεις την κατανάλωση του κρέατος έστω και για ένα γεύμα. Βοηθάς το περιβάλλον και την υγεία σου.
 
Τι λες; Θα το δοκιμάσεις ως μια εναλλακτική λύση και μη κρεατοφαγική επιλογή ;
 

Vegan Burgers από Παντζάρι & Φακές

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά συνολικά

🕑 Χρόνος Αναμονής: -

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα περίπου

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 4 μεγάλα μπιφτέκια

ή 6 μέτρια μπιφτέκια

Please share this

Υλικα

  • 75 γρ. καρύδια καβουρντισμένα*
  • 60 γρ. βρώμη
  • 2 κ. γ. τριμμένο λιναρόσπορο
  • 1 1/2 κ. γ. κύμινο
  • 1/2 κ. γ. πιπέρι
  • αλάτι (εγώ βαζω 1-1/2 κ.γ. αλάτι)
  • λιγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 300 γρ. φακές βρασμένες*
  • 300 γρ. τριμμένο παντζάρι (2-3 μέτρια προς μεγάλα παντζάρια)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 1/2 κ. γ. μουστάρδα
  • ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

  • ψωμάκια για burger
  • υλικά της αρεσκείας σου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Όταν ξεκινήσεις τη διαδικασία να φτιάχνεις τα μπιφτέκια, σιγουρέψου ότι έχεις μπροστά σου όλα τα υλικά. Εγώ συνήθως βράζω τις φακές την προηγούμενη μέρα, αλλά μπορείς και την ίδια μέρα. Πριν λοιπόν, ξεκινήσεις σιγουρέψου ότι το κρεμμύδι είναι ψιλοκομμένο και το σκόρδο τριμμένο.
  2. Στο μπλέντερ χτύπα τα καρύδια, τη βρώμη, το λιναρόσπορο, το κύμινο, το πιπέρι, το μπούκοβο και το αλάτι μέχρι να θυμίζουν τριμμένη φρυγανιά και άφησε τα στην άκρη.
  3. Σε ένα βαθύ πιάτο καθάρισε εξωτερικά τα παντζάρια και τριψ’ τα. Από αυτά χρειάζεσαι 300 γρ. τριμμένο. Εγώ κατά τη διάρκεια αυτής, αλλά κι όλης της διαδικασίας φοράω γάντια νιτριλίου για μαγείρεμα, ώστε να μη χρωματίζω τα χέρια μου.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίξε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία σώταρε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Έπειτα πρόσθεσε το τριμμένο παντζάρι και ανακάτευε καλά μέχρι να μαγειρευτεί. Θα χρειαστεί περίπου 7 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, κατέβασε το από τη φωτιά.
  6. Στο ίδιο μπλέντερ που χτύπησες τη βρώμη, ρίξε και όλα τα άλλα υλικά, αν χωράνε. Αν δεν χωράνε, αφαίρεσε το μείγμα της βρώμης και χτύπα ξέχωρα τις φακές και το μείγμα παντζαριού. Όταν έχουν χτυπηθεί και τα τρία μείγματα, φακές, μείγμα παντζαριού και μείγμα βρώμης, ένωσε τα μαζί όπως θα έκανες στον κλασσικό κιμά και πλασέ με το χέρι σου για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να αναμειχθούν σωστά.
  7. Τοποθέτησε ένα βαθύ τηγάνι πάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μπορείς και αυτό που χρησιμοποίησες πριν για το παντζάρι αν το έχεις πρώτα καθαρίσει. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο, περίπου 1-2 κ. σ. και άφησε το να ζεσταθεί.
  8. Στο μεταξύ πλασέ τα μπιφτέκια. Αν θέλεις τα μπιφτέκια να είναι πολύ μεγάλα και παχιά όπως στις εικόνες τότε θα φτιάξεις 4 μπιφτέκια. Παρόλα αυτά με αυτή τη συνταγή μπορείς να φτιάξεις και 6 μέτρια μπιφτέκια. Πλάσε τα καλά και σφιχτά αλλά μετά πάτησε τα για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα του μπιφτεκιού.
  9. Τοποθέτησε τα μπιφτέκια πάνω στο καυτό τηγάνι και ψήσε για περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει μια στεγνή επιφάνεια από έξω, ενώ από μέσα θα είναι ζουμερά. Κατά το γύρισμα των μπιφτεκιών, πρόσεχε πώς θα τα γυρίσεις γιατί είναι πιο ευαίσθητα από τα τυπικά μπιφτέκια και μπορεί να σπάσουν.
  10. Όταν έχουν ψηθεί σέρβιρε τα μέσα σε ψωμάκια για burger με τα υλικά της επιλογής σου. Εγώ χρησιμοποίησα μαρούλι, μωβ λαχανο, καρότο τριμμένο, αβοκάντο, μουστάρδα και μια καυτερή σως. Μπορείς να τα συνοδεύσεις μαζί με ψητές ή τηγανιτές πατάτες.

Σημειώσεις

 
* Για έξτρα γεύση καβουρντίζω τα καρύδια πριν τα χρησιμοποιήσω μέσα σε ένα σκέτο τηγάνι. Πρόσεχε μην τα κάψεις.
 
*Μπορείς να βράσεις τις φακές από την προηγούμενη μέρα ή και την ίδια. Προσοχή όταν ζυγίζεις τις φακές μην πέφτουν υγρά που έχουν ξεμείνει από το βράσιμο γιατί τα μπιφτέκια θα έχουν πολλή υγρασία.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση