Για αυτό το Πάσχα ήθελα να σου φτιάξω κάτι όμορφο που θα ομορφύνει μια μικρή γωνίτσα του σπιτιού σου, από την οποία θα αναδύουν υπέροχες πασχαλινές μυρωδιές. Φέτος, αποφάσισα να σου δείξω τα πασχαλινά κουλουράκια που κάνουμε στο πατρικό μου αυτή την εποχή. Ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες συνταγές εκεί έξω για πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι και άλλα διάφορα. Εγώ όμως φέτος θα σου δείξω αυτά τα διαφορετικά κουλουράκια που μάλλον πιο πολύ θυμίζουν τσουρεκάκια σε γεύση.

Χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι τα υλικά και η υφή τους. Ως προς τα υλικά, πέρα από το ότι περιέχουν αγελαδινό βούτυρο και πορτοκάλι που τα αρωματίζουν υπέροχα, έχουν δύο φανταστικά μπαχαρικά που τα πηγαίνουν σε άλλο level: μαχλέπι και κακουλέ, όπως ακριβώς και τα τσουρέκια. Με άλλα λόγια, ετοιμάσουν να σου σπάσουν τη μύτη και να κάνουν τον ουρανίσκο σου χαρούμενο. Ως προς την υφή τους, δεν είναι τραγανά. Από έξω θυμίζουν κουλουράκια, αλλά με το που τα δαγκώσεις καταλαβαίνεις την μαλακότητα τους.

Είναι υπέροχα είτε τα φτιάξεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, είτε τα δωρίσεις κάπου τώρα το Πάσχα. Έχεις σκεφτεί γιατί συνήθως κάνουμε δώρα στους αγαπημένους μας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα; Όταν λέω δώρα δεν εννοώ απαραίτητα ακριβά, αλλά κυρίως αυτά τα οποία έχεις χάσει χρόνο για να ετοιμάσεις. Και οι δύο εποχές συνδέονται με δώρα τα οποία δόθηκαν στον κόσμο. Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε το δώρο που δόθηκε στον άνθρωπο με τη γέννηση του Χριστού. Το Πάσχα γνωρίζεις τι γιορτάζεται; Πριν σκεφτείς τη σταύρωση του Χριστού, θα σε ρωτήσω, γιατί να γιορτάζουμε κάτι τόσο άσχημο; Θα απαντήσω μέσα από τη Βίβλο

“Μα ήταν αιτία οι αμαρτίες μας που αυτός πληγώθηκε, οι ανομίες μας που αυτός εξουθενώθηκε. Για χάρη της δικής μας σωτηρίας εκείνος τιμωρήθηκε και στις πληγές του βρήκαμε εμείς τη γιατρειά. Όλοι εμείς πλανιόμασταν σαν πρόβατα· είχε πάρει καθένας μας το δικό του δρόμο. Μα ο Κύριος έκανε να πέσει πάνω του όλων μας η ανομία.”

ΗΣΑΪΑΣ 53:5 TGV

Το δώρο του Πάσχα και του Σταύρου είναι τόσο ασύλληπτο που δεν μπορεί να χωρέσει στο μικρό μου μυαλό. Είτε δεν πιστεύεις πουθενά, είτε αυτοαποκαλείσαι χριστιανός χωρίς να σε καίει το θέμα, καλό είναι να γνωρίζεις την ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, η Βίβλος λέει πως εγώ κι εσύ έπρεπε να ήμασταν πάνω στο σταυρό με όλα αυτά τα καρφιά στα άκρα και στο πλευρό, αλλά τη θέση μας πήρε ο Θεός ο ίδιος και όχι σε θεϊκή μορφή όπως πολλοί φαντάζονται, αλλά με σώμα ανθρώπινο. Οπότε βίωσε τον πόνο όπως θα τον βιώναμε κι εμείς. Ανοησία και σκάνδαλο θα τολμούσε να πει κανείς! Γιατί ο Θεός να πεθάνει; Γιατί δε δείχνει τη δύναμη Του, κατεβαίνοντας από εκεί; Εκατοντάδες χρόνια πριν τον ερχομό Του, οι προφητείες έλεγαν ότι ο Χριστός θα γίνει η μεγαλύτερη θυσία. Με άλλα λόγια, το δώρο του Πάσχα δεν είναι ότι μας έσωσε από πέντε καρφώματα, αλλά το ότι έλαβε όλη την αμαρτία του κόσμου επάνω του και τιμωρήθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο από τον Πατέρα, με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως, ώστε να μην πάρουμε εμείς τη θέση Του. Το Πάσχα όσο στενάχωρο κι αν είναι, καθώς θυμόμαστε τα παθήματα Του, είναι μια γιορτή χαράς και ελευθερίας. Πώς συνεχίζει η ιστορία:
 
“Ο Θεός όμως τον ανέστησε, ελευθερώνοντάς τον από τα δεσμά του θανάτου, γιατί ήταν αδύνατο να τον κρατήσει πια ο θάνατος.”
ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 2:24
 
Όπως το φως φαίνεται στο σκοτάδι, έτσι και η αγάπη Του για σένα και για μένα φάνηκε μέσα στο κακό.

Πασχαλινά Κουλουράκια σαν Τσουρεκάκια

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά (το κάθε ταψί)

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα +

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 40 κουλουράκια περίπου

Please share this

Υλικα

(Ζύμη)

  • 220 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, όχι ζεστό
  • 345 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά μεγάλα, θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες, θερμοκρασία δωματίου
  • 55 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού 
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1.100 γρ. αλεύρι γ. ο. χ. και ίσως χρειαστεί παραπάνω (200-250 γραμμάρια παραπάνω) 
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 2 κ. γ. κακουλέ τριμμένο (κάρδαμο)
  • 2 σωληνάκια σκόνη βανίλιας

(Αλειμμα αυγού)

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα πλήρες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Η συνταγή μπορεί να γίνει είτε με μίξερ, είτε με τα χέρια. Μέχρι το πρώτο μισό θέλει μίξερ είτε σταθερό,είτε χειρός. Μετά το πρώτο μισό, θέλει μπορείς να συνεχίσεις με σταθερό μίξερ ή με τα χέρια σου.
  2. Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C.
  3. Όπως και να τα κάνεις, σε ένα μεγάλο μπολ χτύπα το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς.
  4. Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι (ξεκίνα με 1.100 γρ.), το μπέικιν πάουντερ, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη βανίλια κι άφησε τα στην άκρη.
  5. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας σε κάθε προσθήκη.
  6. Μέσα στο μείγμα ρίξε το γιαούρτι και ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίξε και το χυμό μαζί με το ξύσμα.
  7. Πρόσθεσε τα στερεά υλικά και ανακάτεψε με το γάντζο του μίξερ. Αν χρησιμοποίησες μίξερ χειρός, από εδώ και πέρα μπορείς να συνεχίσεις με τα χέρια σου.
  8. Ζύμωσε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει περίπου 7-10 λεπτά. Αν χρειαστεί λίγο αλέυρι ακόμα, που θα χρειαστεί σίγουρα, πρόσθεσε, όμως μη βιαστείς και βάλεις πολύ και γίνει η ζύμη σου σκληρή. Μπορεί να χρειαστείς μέχρι και 200 – 250 γρ. παραπάνω. Θα το κρίνεις εκείνη την ώρα. Θα πρέπει να είναι μαλακή κι ελαστική.
  9. Όταν είναι έτοιμη, στρώσε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχά ταψιά. Θα μπουν και θα βγουν πολλές φουρνιές οπότε καλό είναι να χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον δύο διαφορετικά ταψιά.
  10. Για να φτιάξεις τα σαλιγκαράκια που μοιάζουν με S, πάρε 50 γρ. ζύμης και άνοιξε την σε μπαστούνι 40 εκ. Στη συνέχεια, ρόλαρε τη μια πλευρά προς τα μέσα μέχρι τη μέση και την άλλη πλευρά ανάποδα πάλι μέχρι τη μέση.
  11. Αν θέλεις να κάνεις τα λαγουδάκια, πάρε 45 γρ. ζύμης για το σώμα, 25 γρ. για το κεφάλι, 15 γρ. για τα αυτιά και 5 γρ. για την ουρά. Πλασέ το σώμα και το κεφάλι σε μπαλίτσες με τις ραφές να κοιτάνε προς τα κάτω. Πρώτα βάλε το σώμα και πίεσε ελαφρώς κάτω, ώστε το μπαλάκι ζύμης να γίνει ένας κύκλοςπιο φλατ. Στη συνέχεια πάρε το κεφάλι και πίεσε το ελαφρώς προς τα κάτω τοποθετώντας το κολλητά πάνω από το σώμα, ώστε να μην ξεκολλήσει μετά το ψήσιμο. Για τα αυτιά παρε τα 15 γρ. και ρόλαρε τα σε ένα μπαστουνάκι 3 εκατοστών. Κόψε το στη μέση μέχρι ένα σημείο ώστε να μην ξεκολλήσει και τοποθέτησε το πάνω στο κεφάλι. Αν θέλεις πάτησε το ελαφρώς και με τα δάχτυλα σου για να φτιάξεις τις άκρες των αυτιών πιο μυτερές για να θυμίζουν σαν αυτιά λαγού. Τέλος πρόσθεσε και την ουρά σαν μικρή μπαλίτσα. Για ματάκια έβαλα καρφάκια από γαρύφαλλο.
  12. Με προσοχή βάλε στο ταψί τα κουλουράκια με λίγο απόσταση μεταξύ τους.
  13. Άλειψε τα με το μείγμα αυγού και γάλατος και ψήσε για 20 λεπτά. Επανέλαβε το ίδιο και με τα υπόλοιπα ταψιά.
  14. Όταν ψηθούν άφησε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα.
  15. Διατηρούνται για 10 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε αεροστεγές δοχείο.
 

Σημειώσεις

 
*Όσο περνάνε οι μέρες θα γίνονται ακόμα πιο μαλακά και νόστιμα!
 
**Καλό θα ήταν να ζυγίζεις τη ζύμη σου σε κάθε κουλουράκι.
 
***Μπορείς να φτιάξεις και πλεξούδες 50 γρ.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση