Όλοι θέλουμε μια συνταγή που να είναι υγιεινή, να την έχουμε ως σνακ από τα ενδιάμεσα μας γεύματα και να μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τη μέρα μας. Ε λοιπόν η σημερινή συνταγή είναι μια από αυτές: υγιεινά muffins μήλου χωρίς ζάχαρη. 

 

Χωρίς ζάχαρη δε σημαίνει πως θα σου δώσω μια άγλυκη συνταγή χωρίς γεύση, αλλά ότι θα σου δώσω μια συνταγή με πολύ μεγαλύτερη διατροφική αξία και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη. Έτσι ώστε να μπορείς να καταναλώνεις τα muffins αυτά ακόμα και σε καθημερινή βάση χωρίς να νιώθεις τύψεις!

Το μυστικό όλης της συνταγής βρίσκεται στον πουρέ μήλου, οπότε ας ξεκινήσουμε από εκεί. Παρόλο που η βασική συνταγή θέλει 10 λεπτά για να γίνει και τα υλικά είναι εύκολα και προσιτά, πρέπει να αφιερώσεις ένα τσακ παραπάνω χρόνο στο να προετοιμάσεις τον πουρέ μήλου. Αυτό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα ή και μια προηγούμενη. Ο πουρές μήλου παρόλο που θέλει 30-45 λεπτά ξέχωρα από τη συνταγή για τα muffins, δίνει στα muffins γλύκα, υγρασία και λειτουργεί σαν πηκτικό μέσο εξαιτίας της πηκτίνης. Λίγο πολύ θα έλεγε κανείς πως ο ρόλος του παραπέμπει στο ρόλο της λιωμένης μπανάνας μέσα στα μπανανοκεικ.
 
 
Παρακάτω σου δίνω τη συνταγή για την ποσότητα του πουρέ που θα χρειαστείς για τα muffins. Εγώ όμως ποτέ δε φτιάχνω μόνο τόσο. Συνήθως ετοιμάζω τη διπλάσια ή και τριπλάσια δόση. Στη συνέχεια χρησιμοποιώ όσο ζητάει η συνταγή και το υπόλοιπο το αποθηκεύω σε εδικές σακούλες ή δοχεία στην κατάψυξη και διατηρείται εκεί για περίπου 2-3 μήνες. Οπότε γνώμη μου είναι να ετοιμάσεις παραπάνω πουρέ και να τον αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Έτσι γλιτώνεις ρεύμα και κόπο.
Στα muffins μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποίο λάδι θέλεις εκτός από ελαιόλαδο. Το ίδιο ισχύει και με το γάλα. Ό,τι έχεις στο ψυγείο, φυτικό ή ζωικό. Όσο για τη γαρνιτούρα και τα καρύδια στο μείγμα, είναι προσωπική μου προτίμηση. Εσύ μπορείς να τα φτιάξεις με τα υλικά που αρέσουν σε εσένα. Στις σημειώσεις θα βρεις κάποιες εναλλακτικές!
 

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Υγιεινά Muffins Μήλου Χωρίς Ζάχαρη

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα μαζί με τον πουρέ

🕑Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής: -

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα & 20 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 12 μερίδες

Please share this

Υλικα

(Για τον Πουρέ Μήλου)

  • 5 μήλα gala, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 150 ml νερό
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

(Για τα Muffins)

  • 60 γρ. βρώμη
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν παουντερ
  • 3/4 κ γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 330 γρ. πουρέ μήλου, θερμοκρασία δωματίου
  • 80 ml λάδι (σπορέλαιο, καρύδας κτλ)
  • 80 ml φυτικό γάλα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μη φυτικό)
  • 100 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 σωληνάκι βανίλια
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 μήλο για τη γαρνιτούρα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(Για τον Πουρέ Μήλου)

  1. Ρίξε τα μήλα, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και άφησε τα να βράσουν, ανακατεύοντας που και που. Θα χρειαστούν από 30 έως 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να πήξουν.
  2. Όταν γίνει αυτό κατέβασε από τη φωτιά και άσε το μείγμα να κρυώσει τελείως.
  3. Μετά πέρασε το στο μούλτι και ομογενοποίησε το λίγο παραπάνω σε περίπτωση που έμειναν κομματάκια.
  4. Αποθήκευσε το σε ένα βάζο και διατήρησε το μέχρι και για 5 μέρες στο ψυγείο. Εγώ συνήθως κάνω διπλή δόση, τη βάζω κατάψυξη και φτιάχνω πάλι muffins μετά από λίγο καιρό.

(Για τα Muffins)

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C αέρα και ετοίμασε ένα ταψάκι για muffins με χάρτινες θηκες.
  2. Ένωσε τη βρώμη, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν παουντερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε τα αυγά, τον πουρέ μήλου, το λάδι, το γάλα, το μέλι και τη βανίλια.
  4. Ρίξε τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακάτεψε καλά.
  5. Έπειτα πρόσθεσε και μερικά από τα καρύδια αλλά κρατά μια μικρή ποσότητα για να βάλεις από πάνω από τα muffins.
  6. Γέμισε τις 12 θήκες με το μείγμα και από πάνω τοποθέτησε τρεις λεπτές φέτες μήλου και τα καρύδια που κράτησες.
  7. Ψήσε για 20 λεπτά.
  8. Αφαίρεσε τα από το φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά. Μετά βγάλ’ τα από το ταψάκι.
  9. Όταν κρυώσουν αποθήκευσε τα σε ένα μεγάλο αποθηκευτικό δοχείο για 3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά διατηρούνται στο ψυγείο.

Σημειώσεις

 
*Μπορείς αντί για καρύδια να βάλεις μια μικρή κουπίτσα σταγόνες σοκολάτας, σταφίδες ή ένα μεγάλο μήλο κομμένο σε κυβάκια.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση