Για καλό μήνα είπα να σε γλυκάνω, αλλά υγιεινά! Τώρα εσύ βλέπεις κάτι σαν σοκολατάκι στις εικόνες και λες πού να μας γλυκάνεις υγιεινά κοπέλα μου; Πάλι μέσα στα γλυκά θα κολυμπάμε! Μην σε απάτουν τα μάτια σου. Γιατί τα υγιεινά και θρεπτικά να είναι άσχημα ή μη ελκυστικά;

 

Δεδομένου του ότι θα φάμε αρκετά αυτόν τον εορταστικό μήνα και ίσως πολλές φορές ξεφύγουμε και από άποψη ποσότητας και από άποψη ποιότητας ως προς τον οργανισμό μας, είπα να σου δείξω ένα θρεπτικό τρόπο για να καταναλώνεις μελομακάρονα γιατί ως γνωστόν το μελομακάρονο δεν είναι ο,τι πιο υγιεινό. Και άντε να το φας μερικές φορές γιατί δεν πρέπει να τα στερούμαστε όλα, αλλά τι κάνεις όταν το ζητάει ο οργανισμός σου καθημερινά;

Η ιδέα για αυτού του είδους των μελομακάρονων μου ήρθε όταν πέρσυ είχα δοκιμάσει πολλά raw-vegan μελομάκάρονα, μιας και υπάρχουν ένα σωρό εκεί έξω. Δε λέω, όλα πολύ νόστιμα, αλλά κανένα δεν μου έφερνε την ακριβώς ίδια γεύση με το συγκεκριμένο γλυκό. Νιώθω ότι όλα είχαν πολύ λιγότερη γεύση από αυτή που έχει πραγματικά το μελομακάρονο. Σαν να πασπαλίστηκαν με λίγη κανελίτσα και τέλος. Για αυτό αποφάσισα να τα φτιάξω μόνη μου, αφήνοντας την ιδέα του vegan πίσω. Ε πώς να το κάνουμε, ήθελα να βάλω μέλι, παρόλα αυτά εσύ μπορείς να βάλεις σιρόπι σφενδάμου. Οπότε ναι είναι raw (δε θέλουν ψήσιμο), είναι θρεπτικά, είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι, άρα gluten free και αδιανόητα γευστικά. Μέχρι που κάποια στιγμή όταν τα απολάμβανα, ένιωσα ακόμα και τη γεύση του κονιάκ. Μυστήριο πραγματικά!

Θέλω να τα φτιάξω, αλλά δεν έχω τέτοια φορμάκια. Τι να κάνω εναλλακτικά;

Εγώ χρησιμοποίησα αυτά τα φορμάκια γιατί μου άρεσε το σχέδιο, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα φτιάξεις έτσι. Μπορείς να τα κάνεις σαν μπαλίτσες ενέργειας ή και να τα δώσεις σχέδιο όπως αυτό του μελομακάρονου. Αν σκεφτείς κάτι άλλο που σ’ αρέσει, κάν’το!

Όσο για τη σοκολάτα, εγώ δεν την προτιμώ στα κλασικά μελομακάρονα, εδώ όμως μου άρεσε πολύ. Αν δε θέλεις την παραλείπεις. Επίσης μπορείς αντί αυτής να βάλεις τριμμένο καρύδι ή και τίποτα.

Υγιεινά Μελομακάρονα με Επικάλυψη Σοκολάτας Χωρίς Ζάχαρη, Χωρίς Γλουτένη & Χωρίς Ψήσιμο

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: -

🕑 Χρόνος Αναμονής: 1-2 ωρες

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα + 40

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 20 μερίδες

Please share this

Υλικα

  • 250 γρ. βρώμη 
  • 150 γρ. καρύδια 
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο 
  • 100 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 200 γρ. βασιλικούς χουρμάδες
  • 2 κ. σ. χυμός πορτοκαλιού 
  • ξύσμα από 1 1/2 – 2 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μούλιασε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
  2. Συγχρόνως χτύπα στο μπλέντερ τη βρώμη μέχρι να θυμίζει αλεύρι. Βάλ’ την σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Χτύπα τα καρύδια μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά και πρόσθεσε τα κι αυτά στο μπολ.
  4. Εκεί που έβαλες τα στερεά υλικά πρόσθεσε τα μπαχαρικά και ανακάτεψε καλά.
  5. Τελευταία στο μπλέντερ χτύπα τους χουρμάδες χωρίς το νερό τους μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
  6. Άδειασε το μείγμα αυτό στο μπολ και πρόσθεσε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα.
  7. Ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι. Σε αυτό το σημείο μπορείς να κάνεις ο,τι σχέδιο θέλεις. Εγώ ένα μέρος της ποσότητας το έβαλα σε φόρμες για μίνι δεντράκια και το άλλο μέρος το έκανα μπαλίτσες.Εσύ αν θέλεις μπορείς να δώσεις και σχήμα κανονικού μελομακάρονου.
  8. Άφησε τα στο ψυγείο να δέσουν καλά για 1-2 ώρες και μετά βούτηξε τα σε λιωμένη σοκολάτα αν θέλεις. Κάνε λίγο υπομονή μέχρι να παγώσει και μετά απόλαυσε! Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 βδομάδα.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση