Αυτή τη βδομάδα είχα να φτιάξω μια τούρτα για μια αγαπημένη φίλη που τώρα μένει Λονδίνο και μας επισκέφτηκε για λίγες μέρες. Ήθελα πολλά χρόνια να κάνω μια κλασσική αμερικανική τούρτα γενεθλίων. Αυτή που έχει παντεσπάνι κίτρινο, είναι γλασαριμσμένη με σοκολάτα και έχει τρούφα παντού.

Η βουτυρόκρεμα που επέλεξα να βάλω σ’ αυτήν την τούρτα είναι Swiss meringue buttercream (Ελβετική βουτυρόκρεμα με μαρέγκα). Είναι πολύ πιο ελαφριά από την αμερικανική βουτυρόκρεμα που διαθέτει βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Η συγκεκριμένη αποτελείται από ασπράδια και ζάχαρη, τα οποία παστεριώνεις κι έπειτα προσθέτεις το βούτυρο. Είναι πολύ πιο ελαφριά, πολύ πιο νόστιμη και πολύ πιο εύκολη στο να απλωθεί.

 Επίσης, όσον αφορά την τρούφα, πάρε όσο πιο πολύχρωμη τρούφα γίνεται και παίξε με αυτήν όπως εσύ θέλεις!

Σταυρούλα μας, Χρόνια Πολλά !

Τούρτα Γενεθλίων με Ελβετική Βουτυρόκρεμα Μαρέγκας

🕑 Συνολική Διάρκεια: 4 ώρες

 🍴  Μερίδες: 10-12 μερίδες

Please share this

Υλικα

Παντεσπάνι

  • 2 ½ κούπες αλεύρι
  • 5 κ. σ. νισεστέ
  • 3 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γ. σόδα μαγειρική
  • ¾ κ. γ. αλάτι
  • 230 γρ. βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκοι, θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 σωληνάκια σκόνη βανίλιας
  • 1 1/3 κούπας γάλα, πλήρες
  • 1 κ. γ. χυμό λεμόνι

Βουτυρόκρεμα

  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 4 ασπράδια, μεγάλα
  • 340 γρ. βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. μαύρη σοκολάτα ή ό,τι προτιμάς
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 170 °C. Βουτύρωσε δύο στρογγυλά ταψακια 18 εκ. και τοποθέτησε στην βάση τους λαδόκολλα, κόβοντας την πρώτα ίση με τη διάμετρο του ταψιού.
  2. Σε ένα μεγάλο δοχείο βάλε το γάλα και το χυμό του λεμονιού μαζί μέχρι να αντιδράσουν και να μοιάζει σαν να έχει ξινίσει, για περίπου 5-10 λεπτά.
  3. Σε ένα δοχείο, βάλε το αλεύρι και αφαίρεσε 5 κουταλιές της σούπας. Σε αυτό το δοχείο βάλε τις 5 κ. σ. νισεστέ και ανακάτεψε καλά. Έπειτα πρόσθεσε σ’ αυτό το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι, ανακάτεψε τα και άφησε τα διπλά.
  4. Σε ένα μπολ, χτύπα το βούτυρο για 1 λεπτό μέχρι να γίνει κρεμώδες και μετά πρόσθεσε τη ζάχαρη, χτυπώντας για αλλά 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν. Βάλε τα αυγά και τους κρόκους, ένα – ένα. Καθάρισε τα τοιχώματα από το μπολ σου ώστε να έχεις ομογενές μείγμα και πρόσθεσε την βανίλια.
  5. Τώρα στο μπολ, ενώ χτυπάς συνέχεια με χαμηλή ταχύτητα, πρόσθεσε σε τρεις δόσεις τα στερεά υλικά εναλλάξ με δύο δόσεις από το μείγμα του γάλακτος. Δηλαδή η σειρά θα είναι μείγμα αλευριού – μείγμα γάλακτος – μείγμα αλευριού – μείγμα γάλακτος – μείγμα αλευριού. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα, μην το χτυπήσεις για πολύωρη ώρα.
  6. Μοίρασε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήσε για 25 – 30 λεπτά. Έλεγξε με μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκαν, τρυπώντας το κέικ. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αν όχι, θέλει λίγη ώρα ακόμα. Βγάλε από το φούρνο και άφησε τα στα ταψάκια τους για περίπου 15 λεπτά. Μετά αφαίρεσε τα και άφησε τα να κρυώσουν τελείως επάνω σε μια σχάρα.
  7. Εγώ, προσωπικά, πάντα αφού κρυώσουν τελείως τα τυλίγω με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο, ώστε να είναι κρύα όταν βάλω επάνω το γλάσο/βουτυρόκρεμα. Συνήθως τα κάνω από την προηγούμενη ημέρα και τα αφήνω όλο το βράδυ στο ψυγείο, αλλά έστω και 1 ώρα να το αφήσεις είναι πολύ καλά.
  8. Για την ελβετική βουτυροκρεμα με μαρέγκα, πρώτα θα λιώσεις τη σοκολάτα και θα την αφήσεις στην άκρη να κρυώσει. Στη συνέχεια, θα βάλεις τα ασπράδια, με τη ζάχαρη και το αλάτι σε μπεν μαρί* και θα τα ανακατέψεις με έναν αυγοδάρτη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και με τα δάχτυλα σου να μην νιώθεις τη ζάχαρη, περίπου 3 λεπτά. Αν έχεις ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, έλεγξε με αυτό, μέχρι να φτάσει στους 75°C.
  9. Έπειτα, κατέβασε το από την φωτιά και χτύπα με ένα μίξερ μέχρι να κρυώσει και να σφίξει ελαφρώς, περίπου 3-5 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε το βούτυρο σταδιακά σε 12 κομματάκια, ενώ συγχρόνως χτυπάς το μείγμα με το μίξερ. Το μείγμα, πιθανότατα, θα μοιάζει σαν να έχει «κόψει». Μην αγχώνεσαι είναι λογικό. Συνέχισε να χτυπάς μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει αφράτο.
  10. Αν το μείγμα σου γίνει ζεστό και μοιάζει σαν να έχει βάλει λάδι, τοποθέτησε το για 10 λεπτά στο ψυγείο. Στην συνέχεια, χτύπησε το πάλι και πρόσθεσε τη λιωμένη σοκολάτα και την βανίλια. Χτύπα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη και γυαλιστερή υφή.
  11. Για να στήσεις την τούρτα, κόψε από τα παντεσπάνια το πάνω μέρος που μοιάζει σαν τρούλος, έτσι ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος και η επιφάνεια τους να είναι φλατ. Βάλε ιδανικά σε μια περιστρεφόμενη βάση τούρτας ή σε μια οποιαδήποτε βάση τούρτας, λίγο από τη βουτυρόκρεμα και τοποθέτησε ακριβώς από πάνω της το ένα παντεσπάνι ώστε να μην σταθερή η τούρτα αργότερα όταν θα την διακοσμείς. Λειτουργεί σαν κόλλα η βουτυρόκρεμα εδώ. Πάρε με μια σπάτουλα αρκετή ποσότητα από αυτήν και βάλ’ την πάνω από το πρώτο παντεσπάνι. Λείανε την επιφάνεια της και βάλε και το άλλο παντεσπάνι από πάνω, με τέτοιο τρόπο ώστε η κομμένη πλευρά να κοίτα από κάτω. Τοποθέτησε μια λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας από πάνω και περιμετρικά γύρω από την τούρτα. Ξανά λέω ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΩΣΗ. Κάλυψε την τούρτα και άφησε την στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
  12. Έπειτα βγάλ’ την και κάλυψε την γύρω περιμετρικά με ακόμα μια στρώση βουτυρόκρεμας. Εγώ χρησιμοποιώ σπαστή παλέτα και ίσια (είδη σπάτουλας) για να λειάνω με την πρώτη την πάνω επιφάνεια της τούρτας και με τη δεύτερη τα πλάγια μέρη της. Αν θες να δεις τον τρόπο, μπορείς να δεις το βίντεο που υπάρχει στη συνταγή μου με την ομπρε τουρτα. Έπειτα, εγώ κάλυψα τα πλάγια με πολύχρωμη τρούφα και έβαλα από πάνω ροζέτες από την ίδια βουτυρόκρεμα. Τοποθέτησε την στο ψυγείο. Αντέχει για 3-4 μέρες στο ψυγείο.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση