Σήμερα έχει γενέθλια ο καλός μου και η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω πολύ περισσότερο αυτή τη μέρα από ότι τα δικά μου γενέθλια. Χρόνια πολλά στον άνθρωπο που με κάνει να νιώθω loved καθημερινά και γελάω τόσο δυνατά, που ακούγομαι σε όλη τη γειτονιά.  Συνολικά έχουμε γιορτάσει έξι γενέθλια του και είμαι ευγνώμων στο Θεό για το χρόνο που μας δίνει μαζί και το ότι μπορώ να γιορτάζω μαζί του για τόσα πολλά χρόνια. Κάθε μία από αυτές τις έξι χρονιές είχε μια ξεχωριστή τούρτα. Του έχω φτιάξει καραμέλα – σοκολάτα, σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού, death by chocolate τούρτα κι ένα σωρό άλλες που δεν θυμάμαι. Φέτος έφτιαξα μια υπέροχη τούρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα και pretzels.

Με άλλα λόγια, αυτή η τούρτα – cake χωρίζεται σε τέσσερα βασικά μέρη:

  1. Τα σοκολατένια cakes: Δεν αλλάζω αυτά τα σοκολατένια cakes. Δε χρειάζονται μίξερ, ούτε βούτυρο και η παρασκευή τους είναι απίστευτα απλή. Όλα τα στερεά μαζί, όλα τα υγρά μαζί και μετά όλα ενωμένα. Είναι έξτρα ζουμερα και σοκολατένια.
  2. Τη σοκολατένια βούτυροκρέμα: αυτή η σοκολατένια βούτυροκρέμα είναι η πιο ισορροπημένη που έχω δοκιμάσει και η αλήθεια είναι πως μόνο αυτή φτιάχνω όταν είναι να κάνω κάτι σοκολατένιο. Η προσθήκη της λιωμένης σοκολάτας μειώνει τη γλύκα από τη ζάχαρη και έτσι είναι πιο απολαυστική.
  3. Την αλατισμένη καραμέλα: Χρειάζεται να πούμε πολλά για τη μια και μοναδική αλατισμένη καραμέλα; Ντελικάτη και υπέροχη, πάει απίστευτα με τη σοκολάτα.
  4. Τα pretzels: τα pretzels είναι εκείνη η προσθήκη που απογειώνει το γλυκό. Προσθέτει αυτή την αλμυρή νότα, που ταιριάζει απίστευτα με τη σοκολάτα και την αλατισμένη καραμέλα.

Τη συγκεκριμένη μοναδική τούρτα την έφτιαξα παρέα με το αραβοσιτέλαιο της εταιρείας Nutria, το οποίο είναι ιδανικό για χρήση σε cakes και γενικά γλυκές παρασκευές λόγω της ελαφριάς του γεύσης. Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε Ω3, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Για να το βρεις πάτησ εδώ: https://www.nutria.gr/proionta/nutria-aravositelaio/

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Σοκολατένιο Cake με Σοκολατένιο Frosting, Καραμέλα & Pretzels

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα

🕑 Χρόνος Αναμονής: 30 λεπτά

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα & 40 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 10-12 μερίδες

Please share this

Υλικα

(Σοκολατένιο Cake)

  • 405 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 560 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. κακάο
  • 2 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 295 γρ. γάλα πλήρες, θερμοκρασία δωματίου +1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 95 γρ. Aραβοσιτέλαιο Nutria
  • 245 ml βραστό νερό
  • 3 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 2 σωληνάκια σκόνη βανίλιας ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

(Frosting Σοκολάτας)

  • 350 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 135 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 300-350 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 85 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας

(Καραμέλα)

  • 360 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 90 ml κούπας νερό
  • 225 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ. βούτυρο αγελαδινό, θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4-1/2 κ.γ. αλάτι

(Διακόσμηση)

  • μικρά pretzels

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(Καραμέλα)

  1. Ιδανικά φτιάξε την καραμέλα και τα σοκολατένια cakes αρκετές ώρες πριν στήσεις την τούρτα ή ακόμα και την προηγούμενη μέρα.
  2.  Για να φτιάξεις την καραμέλα σ’ ένα μετρίου μεγέθους κατσαρολάκι, βάλε τη ζάχαρη μαζί με το νερό. Άφησε τα να λιώσουν και εσύ ανακάτευε που και που. Πρέπει να είσαι από πάνω του για να μην καεί. Όταν πάρει το καραμελένιο χρώμα και λιώσουν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης, κατέβασε το από τη φωτιά. Πρόσεχε μην παραψήσεις την καραμέλα και καεί.
  3. Ρίξε τη κρέμα γάλακτος σιγά – σιγά. Να ξες θα αρχίζει να αφρίζει. Εσύ πρέπει να ανακατεύεις συνεχώς.
  4. Πρόσθεσε και το βούτυρο και τοποθέτησε το και πάλι πάνω στη φωτιά. Ανακάτεψε το για 1 – 2 λεπτά και μετα άδειασε το σε ένα σκεύος.
  5. Άφησε το να κρυώσει καλά και διατήρησε το στο ψυγείο.

(Cake Σοκολάτας)

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C. Ετοίμασε τρία ταψάκια στρογγυλά 18 εκατοστών, βουτυρώνοντας τα και στρώνοντας ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας 18 εκ. στον πάτο του ταψιού. Αντί να τα αλευρώσεις, χρησιμοποίησε κακάο.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ, βάλε το γάλα μαζί με το χυμό λεμονιού και άφησε το στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να μοιάζει σαν να έχει «κόψει» και να έχει κομματάκια.
  3. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μιξερ, βάλε όλα τα στερεά υλικά από το παντεσπάνι και ανακάτεψε τα μέχρι να ενωθούν.
  4. Στο μπολ που έβαλες το γάλα, πρόσθεσε τα αυγά, το αραβοσιτέλαιο και τη βανίλια και ανακάτεψε καλά.
  5. Άδειασε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακάτεψε καλά για μερικά δευτερόλεπτα με ένα σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να ενωθουν κάποια υλικά.
  6. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το βραστό νερό και ανακάτεψε πολύ καλά, συνεχόμενα για να μην ψηθούν τα αυγά και γίνουν ομελέτα. Στο τέλος θα έχεις ένα λείο, ρευστό και σοκολατένιο μείγμα.
  7. Άδειασε το μείγμα ισόποσα σε τρία διαφορετικά ταψάκια (Αν δεν έχεις τρία ταψακια δες σημειώσεις*).
  8. Εγώ χρησιμοποιώ ηλεκτρική ζυγαριά για μεγαλύτερη ακρίβεια.
  9. Ψήσε για 30 – 35 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σου. Πριν τα βγάλεις έλεγξε με μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκαν. Αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να τα παραψήσεις και να χαθεί η υγρασία.
  10. Άφησε τα να κρυώσουν και μετά βγάλ’ τα από τα ταψάκια. Έπειτα άφησε τα να κρυώσουν τελείως για μερικές ώρες. Αν στήσεις την τούρτα την επόμενη μέρα, τύλιξε το καθένα, όταν κρυώσει πλήρως, με μεμβράνη και τοποθέτησε τα στο ψυγείο.

(Frosting Σοκολάτας)**

  1. Για να φτιάξεις το frosting, πρώτα από όλα πρέπει να ετοιμάσεις την ganache. Ζέστανε την κρέμα γάλακτος μέχρι πριν το σημείο του βρασμού και έπειτα άδειασε την πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν και να γίνει μια όμορφη, γυαλιστερή ganache. Άφησε το στην άκρη να κρυώσει.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτύπα το βούτυρο για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  3. Έπειτα, πρόσθεσε το κοσκινισμένο κακάο, ζάχαρη άχνη, αλάτι και βανίλια και χτύπα μέχρι να ενωθούν.
  4. Στο τέλος, βάλε και την ganache και χτύπα με το μίξερ μέχρι όλα τα υλικά τα έχουν ενσωματωθεί.

(Στήσιμο)

  1. Για να στήσεις την τούρτα, κόψε από τα cakes το πάνω μέρος που μοιάζει σαν τρούλος, έτσι ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος και η επιφάνεια τους να είναι φλατ. Βάλε ιδανικά σε μια περιστρεφόμενη βάση τούρτας ή σε μια οποιαδήποτε βάση τούρτας, λίγο από το frosting και τοποθέτησε ακριβώς από πάνω της το ένα cake ώστε να μείνει σταθερή η τούρτα αργότερα όταν θα την διακοσμείς. Λειτουργεί σαν κόλλα το frosting εδώ. Πάρε με μια σπάτουλα αρκετή ποσότητα από αυτό και βάλ’ το πάνω από το πρώτο παντεσπάνι.
  2. Λείανε την επιφάνεια της και μετά αφού γεμίσεις μια σακούλα γαρνιρίσματος με τη βουτυρόκρεμα, δημιούργησε έναν κυλινδρικό τοίχο περιμετρικά από το παντεσπάνι. Αυτό θα αποτελέσει τοίχο προστασίας, ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση που θα απλώσεις μέσα.
  3. Πάρε 3 – 4 κουταλιές της σούπας από την καραμέλα και βάλ’ την μέσα από το κυλινδρικό τοίχος της βουτυρόκρεμας. Αν η καραμέλα είναι παγωμένη, μπορείς να την ζεστάνεις σε ένα μικρό κατσαρολάκι για λίγα δευτερόλεπτα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ ρευστή, αλλά να θυμίζει σαν μέλι.
  4. Συνέχισε το ίδιο και στα άλλα cake με τέτοιο τρόπο, ώστε η κομμένη πλευρά των cakes να κοίτα από κάτω. 
  5. Αφού ολοκληρώσεις το στήσιμο της τούρτας, χωρίς κρέμα εξωτερικά της, τοποθέτησε την απευθείας στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  6. Όταν τη βγάλεις, κάλυψε την με μια στρώση frosting από πάνω και περιμετρικά γύρω από την τούρτα. Χρησιμοποίησε μια σπαστή σπάτουλα ή την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού.
  7. Αν θέλεις, στόλισε την με λίγη καραμέλα από έξω, ροζέτες από την βουτυρόκρεμα που περίσσεψε και τριμμένα pretzels περιμετρικά της τούρτας και στην κορυφή της.
  8. Τρώγεται κατευθείαν. Αν όμως θέλεις να τη διατηρήσεις, κάλυψε την προσεκτικά και βάλ’ την στο ψυγείο. Αν είναι καλά καλυμμένη αντέχει μέχρι και 6-7 μέρες στο ψυγείο και στην κατάψυξη σε καλυμμένα κομμάτια μέχρι και 2 μήνες.
  9. Πριν τη καταναλώσεις, αφαίρεσε την από το ψυγείο και άφησε την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά για να μαλακώσει η βουτυρόκρεμα και η γέμιση καραμέλας.

Σημειώσεις

 
*Κι εγώ μόνο 2 ταψάκια έχω. Βάζω τα 2 πρώτα και μετά αφού ψηθούν, πλύνω το ένα και επαναλαμβάνω βουτύρωμα-αντικολλητικό χαρτί-κακάο και ψήσιμο. Μπορείς να το κάνεις αντί σε τρία ταψάκια και σε ένα ορθογώνιο ταψί και μετά να το κόψεις στη μέση και να κάνεις μια τετράγωνη τούρτα. Απλώς θα πρέπει να προσέχεις το χρόνο ψησίματος. Αν πάλι έχεις ταψάκια γύρω στα 25 εκ. θα κάνεις μόνο δυο στρώσεις κέικ, δηλαδή θα χωρίσεις το μείγμα σε 2 μέρη.
 
**Αν σου περισσέψει frosting, το βάζεις κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Αντέχει 3 μήνες.
 

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση