Αν κλείσεις τα μάτια σου και σε ρωτήσω ποιοό είναι το πιο μαμαδίστικο κέικ φόρμας που σου έρχεται στο μυαλό πρώτο, θα απαντήσεις σαν κι εμένα το δίχρωμο; Βασικά θα είναι πολύ περίεργο αν απαντήσεις κάτι άλλο, γιατί οι μαμάδες ειδικά στα 90s και 2000s αυτό το κέικ το είχαν σαν σούπερ δύναμη τους.

Πεινάνε τα παιδιά; Δίχρωμο κέικ.

Πρέπει τα παιδιά να πάρουν κολατσιό στο σχολείο; Δίχρωμο κέικ.

Πρέπει να φτιάξω κάτι για το party του παιδιού μου; Δίχρωμο κέικ.

 

Παρόλο που το κέικ αυτό έπαιζε πολύ τις δεκαετίες που ανέφερα παραπάνω, είναι μια συνταγή που εξακολουθεί να μένει διαχρονική και πιστεύω πως θα παραμείνει έτσι.

Εγώ σήμερα θα σου δείξω ένα μαμαδίστικο δίχρωμο κέικ με όλα τα νοσταλγικά στοιχεία της συνταγής της μαμάς, αλλά λίγο πιο αναβαθμισμένο και σε γεύση και σε εμφάνιση. Όταν λέω αναβαθμισμένο σε γεύση εννοώ όλες αυτές τις μικροαλλαγές στα συστατικά που δίνουν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Αντί για παράδειγμα να χρησιμοποιήσω τη μαργαρίνη, ένα προϊόν που η μαμά μου χρησιμοποιούσε τόσο συχνά όσο το νερό, χρησιμοποιώ ένα μείγμα από αγελαδινό βούτυρο και φυτικό λάδι. Αυτό δίνει ένα αποτέλεσμα ζουμερο στο κέικ, αλλά συγχρόνως αφράτο και γευστικό. Ένα άλλο στοιχείο που το κάνει ακόμα πιο ζουμερο είναι ότι πάντα στο γάλα προσθέτω λίγο χυμό λεμονιού για να κόψει. Έτσι δημιουργείται μια πολύ ζουμερή υφή στο κέικ.

Ως προς την αναβαθμισμένη εμφάνιση έχω να πω πολλά. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή οι μαμάδες μας συνήθως έβαζαν στη φόρμα μια στρώση μείγμα βανίλιας, μια στρώση μείγμα σοκολάτας και στο τέλος πάλι μείγμα βανίλιας. Στο τέλος το περνούσαν με ένα πιρούνι για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο και αυτό ήταν όλο. Εγώ σήμερα θα σου αναλύσω πως να φτιάξεις το καταπληκτικό ζεβρέ σχέδιο που πάντα με τρελαίνει όταν το έβλεπα σε κέικ. Το νούμερο 1 μυστικό είναι να φτιάξεις πολλές, λεπτές στρώσεις από κάθε μείγμα. Πιο συγκεκριμένα, αφού χωρίσεις τα μείγματα σε βανιλένιο και σοκολατένιο, θα πρέπει να γεμίσεις λίγο λίγο εναλλάξ τα μείγματα μέσα στη φόρμα. Αυτό μπορείς να το κάνεις με μια κουτάλα ή να βάλεις τα μείγματα σε δύο διαφορετικές σακούλες ζαχαροπλαστικής. Δημιούργησε λεπτές, κυκλικές στρώσεις από κάθε μείγμα μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα. Όσο πιο λεπτές στρώσεις, τόσο πιο εντυπωσιακό το σχέδιο. 

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Κεικ Ζέβρα
Βανίλια – Σοκολάτα

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής: 30 λεπτά

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα & 10 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες:15 μερίδες

Please share this

Υλικα

  • 250 ml γάλα, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. μπέικιν παουντερ
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 170 γρ. βούτυρο αγελαδινό, θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. σπορέλαιο
  • 380 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 38 γρ. κακάο 5 κ.σ. κακάο)
  • 50 ml γάλα, θερμοκρασία δωματίου (ή 3 κ.σ. γάλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα ποτήρι ανακάτεψε το γάλα με το χυμό λεμονιού κι άφησε το να κάτσει για 5-10 λεπτά μέχρι να “κόψει” και να δημιουργηθούν κομματάκια μέσα.
  3. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν παουντερ, το αλάτι, τις βανιλίνες κι άφησε τα στην άκρη.
  4. Σε ένα μπολ με τη βοήθεια του μίξερ χειρός ή το σταθερό χτύπησε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 3-5 λεπτά.
  5. Στη συνέχεια πρόσθεσε ένα – ένα τα αυγά, προσθέτωντας το επόμενο αφού το προηγούμενο έχει αναμειχθεί.
  6. Πρόσθεσε το μισό μείγμα του αλευριού και ανακάτεψε μέχρι να ενωθεί.
  7. Στη συνέχεια πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε πάλι.
  8. Τέλος, πρόσθεσε το άλλο μισό από το μείγμα του αλευριού. Μην τα παραχτυπήσεις. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  9. Στη συνέχεια χώρισε το μείγμα σε δύο μπολ.
  10. Το ένα άφησε το όπως είναι και στο άλλο πρόσθεσε το κακάο και το γάλα κι ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να γίνει ομογενές.
  11. Βουτύρωσε και αλεύρωσε καλά μια φόρμα για κέικ. Ιδανικά αφού την βουτυρώσεις, τοποθέτησε την στο ψυγείο για 3-4 λεπτά και μετά αλεύρωσε την. Θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα στην εξωτερική επιφάνεια.
  12. Για να γεμίσεις τη φόρμα, ξεκίνα μια λεπτή στρώση από το μείγμα της βανίλιας. Συνέχισε με μια λεπτή στρώση από το μείγμα με το κακάο. Αν σε βοηθάει μπορείς να τα βάλεις σε σακούλες ζαχαροπλαστικής για να βγει πιο ομοιόμορφο το σχέδιο. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι αναγκαίο. Συνέχισε να προσθέτεις στρώσεις εναλλάξ. Όσες πιο πολλές, λεπτές στρώσεις κάνεις, τόσο πιο όμορφο θα βγει.
  13. Όταν τελειώσουν και τα δύο μείγματα, πρόσθεσε τη φόρμα στο φούρνο και ψήσε για περίπου 40 λεπτά. Στα 40 λεπτά θα ανοίξεις το φούρνο και με μια οδοντογλυφίδα θα ελέγξεις αν ψήθηκε το εσωτερικό. Σε περίπτωση που είναι ακόμα υγρό το εσωτερικό, άφησε το για αλλά 5 λεπτά.
  14. Όταν είναι έτοιμο, αφαίρεσε το από το φούρνο και σε δέκα λεπτά αναποδογύρισε το. Μην το αφήσεις πάνω από 15 λεπτά μέσα στη φόρμα, γιατί μπορεί μετά να μη βγει. Άφησε το να κρυώσει τελείως και σέρβιρε.

 

 
 

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση