Πολλοί μου έχουν ζητήσει την συνταγή για κρέμα λεμονιού (lemon curd). Έπειτα από πολλές προσπάθειες και δοκιμές, σου παρουσιάζω την συνταγή που η ίδια ανέπτυξα. Είναι μια κρέμα τόσο τέλεια, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να γεμίσεις μπισκότα ή κεικ, να συνοδεύσεις pancakes, να γεμίσεις macarons, να αλείψεις πάνω σε μια φέτα ψωμί ή και να φας με το κουτάλι όπως κάνει η κολλητή μου.

Είναι λεμονένια, γλυκόξινη, λεία και φωνάζει φρεσκάδα. Χρειάζεται μόνο πέντε υλικά και διατηρείται για αρκετές μέρες. Παρόλα αυτά, για να πετύχει η κρέμα θέλει προσεκτικό διάβασμα της συνταγής και τήρηση των βημάτων.

Στη συνταγή αυτή χτυπάς στο μπλέντερ τη ζάχαρη με το ξύσμα ώστε να βγάλει τα έλαια του το λεμόνι και να γίνει η γεύση ακόμα πιο έντονη. Επίσης η τελική κρέμα στραγγίζεται, ώστε οποιοδήποτε ίχνος ξύσματος να αφαιρεθεί και να μείνει η πλούσια, γυαλιστερή και βελούδινη κρέμα λεμονιού.

Παρ’ όλα αυτά, σε προειδοποιώ, θέλει συνεχόμενο ανακάτεμα για να μην “κόψει”. Τι άλλο θέλεις;! Και lemon curd και δεκάλεπτη γυμναστική για τα χέρια!

Κρέμα Λεμονιού (Lemon Curd)

🕑 Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα & 20 λεπτά

 🍴  Μερίδες: 1 βαζάκι

Please share this

Υλικα

 • 5 κρόκους αυγών
 • 1 ολόκληρο αυγό
 • 170 γρ. ζάχαρη
 • 90 ml χυμό λεμονιού
 • 1 1/2 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
 • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο και κομμένο σε κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1. Χτύπα στο μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα τη ζάχαρη και το ξύσμα κι άφησε το στην άκρη.
 2. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή μικρό κατσαρολάκι βάλε τους κρόκους και χτύπησε τους μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε την ζάχαρη και ανακάτεψε καλά.
 3. Τοποθέτησε αυτό το σκεύος πάνω σε ένα άλλο κατσαρολάκι που έχει νερό και είναι πάνω στην φωτιά, ώστε να κάνεις μπεν μαρί . Προσοχή: να μην ακουμπάει το πάνω σκεύος το νερό από το κάτω. Έπειτα πρόσθεσε και το χυμό λεμονιού. Με έναν αυγοδάρτη χτυπά συνεχόμενα, για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως το μείγμα. Είναι έτοιμο, εάν μπορεί να μείνει στο πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας όπως στην εικόνα παραπάνω, αφού περάσεις το δαχτυλό σου από πάνω.
 4. Έπειτα κατέβασε το από την φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθεί. Άδειασε το σε ένα μπολ, αφού πρώτα το περάσεις μέσα από ένα στραγγιστήρι, για να μην έχει καθόλου ξύσμα η τελική κρέμα.
 5. Τοποθέτησε μια μεμβράνη πάνω από το μείγμα, ακριβώς κολλητά με την κρέμα, ακουμπώντας την για να μην δημιουργήθει επιφάνεια. Άφησε το να κρυώσει και μετά αποθήκευσε το στο ψυγείο μέσα σε ένα βάζο που κλείνει. Διατηρείται για περίπου 7 μέρες.

Σημειώσεις

*Χρησιμοποίησε μόνο φρέσκο χυμό λεμονιού και όχι του εμπορίου.

*Πρόσεχε στο ξύσμα να μην πάρεις και το άσπρο μέρος από το λεμόνι, αλλά μόνο το κίτρινο.

 

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση