Μπαίνουμε λοιπόν στην τελευταία βδομάδα πριν το Πάσχα… και τι δε λείπει ποτέ από το Πάσχα; Τα πασχαλινά αυγά! Τα αυγά γενικά είναι ένα έθιμο που υπάρχει όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλο τον κόσμοκατά την περίοδο του Πάσχα. Παραδοσιακά εμείς τα βάφουμε κόκκινα, αλλά εγώ ποτέ δεν ήμουν πολύ παραδοσιακή. Η γιαγιά μου συνήθιζε να τα βάφει με φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, που ως αποτέλεσμα είχε ένα κεραμιδοκόκκινο χρώμα, ενώ η μαμά μου με χρωματιστές κλωστές (εξάλλου πως θα δείξει ότι είναι μοδίστρα;!).

Εγώ, όπως είπα, δεν είμαι πολύ παραδοσιακή και δεν ακολουθώ απαραίτητα το τι χρώμα ΠΡΕΠΕΙ να είναι το καθετί. Για παράδειγμα, το χρώμα του Πάσχα για μένα είναι το μωβ – λιλά. Για αυτό και εγώ τα έβαψα με παντζάρια και μωβ λαχανο για να αποκτήσουν αυτό το χρώμα. Το μωβ για μένα είναι ο πρωταγωνιστής της περιόδου. Όπου και να δεις, η φύση τέτοιο καιρό ομορφαίνει με τις μεθυστικές πασχαλιές σε κήπους και τις μαγευτικές, κρεμαστές γλυσίνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών. Το μωβ, επίσης, μου θυμίζει και τις μέρες πριν το Πάσχα. Μια γλυκια μελαγχολία. Ένα μπλε στενάχωρο, βαμμένο με το βασιλικό κόκκινο του αίματος του Χριστού.

Το Πάσχα όμως δεν είναι μια περίοδος λυπηρή. Παρόλο που η μελαγχολική διάθεση καλύπτει τις μέρες της Μεγάλης εβδομάδας, το μήνυμα του Πάσχα είναι θριαμβευτικό. Ο Χριστός, αν και ήρθε στο κόσμο ως θνητός, είναι Αυτός που νίκησε το θάνατο. Αυτός που ήταν βασιλιάς, αλλά πήρε τη μορφή δούλου. Αυτός που ήταν αναμάρτητος, αλλά μάζεψε όλες τις αμαρτίες πάνω Του και έγινε ο ίδιος κατάρα στο σταυρό. Όλα αυτά…για να ενώσει τα ουράνια με τα επίγεια. Πήρε τη θέση μας πάνω στο σταυρό τη Μεγάλη Παρασκευή και μας έδωσε την Κυριακή του Πάσχα. Ίσως αυτή να είναι η πιο ρομαντική ιστορία που υπάρχει και θα υπάρξει ποτέ!

Οπότε ναι…το Πάσχα δεν είναι τα αυγά, ούτε και τα πασχάλια και σίγουρα όχι οι λαγοί. Το Πάσχα είναι η υπενθύμιση ότι αυτό που έγινε με την Ανάσταση του Χριστού είναι υπόσχεση για όλη την πλάση!

Τροφή για σκέψη: έχεις αναρωτηθεί για ποιο λόγο γιορτάζουμε το Πάσχα και την Ανάσταση μέσα στην άνοιξη, την περίοδο του χρόνου που όλα αναγεννιούνται και ανθίζουν μετά από τον κρύο χειμώνα;

Καλό Πάσχα!

Πασχαλινά Αυγά με Φυσικό Τρόπο Βαφής (Παντζάρι & Μωβ Λάχανο)

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά+

🕑Χρόνος Aναμονής: 7 ώρες+

🕑 Συνολική Διάρκεια: 8 ώρες+

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

 🍴  Μερίδες: Όσα αυγά επιθυμείς

Please share this

Υλικα

 • άσπρα αυγά* (όσα θέλεις να βάψεις)
 • 1/2 μέτριο μωβ – κόκκινο λάχανο
 • 4-5 μέτρια παντζάρια
 • 2 λίτρα νερό
 • 4 κ. σ. ξύδι
 • λάδι για το τελείωμα (εγώ δεν τα γυάλισα γιατί αφαιρεί το χρώμα τους ως ένα βαθμό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1. Κόψε το λάχανο σε χοντροκομμένα κομμάτια και τοποθέτησε το μαζί με 1 λίτρο σε μια κατσαρόλα.
 2. Σε μια άλλη κατσαρόλα τοποθέτησε 1 λίτρο νερό και τα κομμάτια παντζαριού.
 3.  Λίγο πριν φτάσουν σε σημείο βρασμού, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά. Δεν πρέπει να βράσουν πολύ και να εξατμιστεί το νερό, γι αυτό κράτα χαμηλή θερμοκρασία.
 4. Όταν βράσουν και βγάλουν τα χρώματα τους, πέρασε τα μέσα από ένα σουρωτήρι σε διαφορετικά μπολ, έτσι ώστε στο τέλος να έχεις ένα μεγάλο μπολ με το νερό από το λάχανο και ένα με το νερό από το παντζάρι. Πρόσθεσε 2 κ.σ. ξύδι σε κάθε μπολ. Σε κάθε περίπτωση να είναι βαθύ ώστε να χωρέσουν αρκετά αυγά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα δοχείο σαν κανάτα, που είναι βαθιά.
 5. Βράσε όσα αυγά επιθυμείς για 14 λεπτά.
 6. Αφού βράσουν, τοποθέτησε όσα χωράνε, πρώτα μέσα στο νερό με το λάχανο για τουλάχιστον 5 ώρες. Εγώ τα αφήνω όλο το βράδυ. Μετά τοποθέτησε τα απευθείας και με προσοχή στο νερό από τα παντζάρια. Εκεί άφησε τα για 1-2 ώρες ή και παραπάνω μέχρι να φτάσουν στο χρώμα που σε ικανοποιεί**. Παρόλα αυτά, μπορείς να κάνεις την αλλαγή όσες φορές θέλεις μέχρι να πετύχεις το χρώμα που θέλεις. Θυμήσου πως το νερό με παντζάρι θα δώσει ένα γλυκό “σκονισμένο” ροζ χρώμα, ενώ το νερό με το μωβ λάχανο μπλε.
 7. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, αφαίρεσε τα από τα μπολ και άφησε τα να στεγνώσουν πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας. Συνέχισε το ίδιο και με τα υπόλοιπα αυγά.
 8. Όταν στεγνώσουν τελείως, αν θες γυάλισε τα με μια χαρτοπετσέτα και λίγο λάδι.

Σημειώσεις

 

*Χρησιμοποίησε άσπρα αυγά για ένα μωβ αποτέλεσμα. Αν βάψεις καφέ αυγά, θα βγουν πιο μπορντοκαφέ.

**Καλό θα ήταν να αφήσεις τα αυγά πολλές ώρες στα νερά από το λάχανο και το παντζάρι ώστε να τραβήξουν όσο περισσότερο χρώμα γίνεται. Οι φυσικές βαφές είναι προφανώς πιο απρόβλεπτες από τις χημικές, για αυτό τα φυσικά αυγά βγαίνουν με μερικούς αποχρωματισμούς, με ιδιαίτερα σχέδια, όπως στις παραπάνω εικόνες και το χρώμα διαφέρει ελαφρώς μεταξύ τους. Αλλά αυτή δεν είναι και η μαγεία της φυσικής βαφής;

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση