Καλημέρα, είτε το δεις τώρα το πρωί, είτε το μεσημέρι, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα. Για μένα, θα είναι μια περίεργη μέρα, καθώς μετά από ΠΟΛΛΑ χρόνια θα είμαι μόνη στην ημέρα των γενεθλίων (+θα δουλεύω όλη μέρα). Δε θέλω να γκρινιάζω γιατί είμαι ευγνώμων για ό,τι έχω και κυρίως τους αγαπημένους μου, που ξέρω ότι θα ήταν εδώ αν δεν μας χώριζαν αποστάσεις, υποχρεώσεις κτλ.

Σήμερα λοιπόν γίνομαι 24 και ευχαριστώ το Θεό για άλλη 1 χρονιά ζωής που μου χάρισε, για την υγεία, για το γάμο που πλησιάζει κι όλα τα άλλα τα οποία έχω. ..Σ’ αυτό το σημείο θα μοιραστώ κάτι που συνέβαινε τον περασμένο χρόνο και είναι λίγο γελοίο. Δεν ξέρω πως έγινε, αλλά από πέρσι τον Ιούνιο όταν με ρωτούσαν για την ηλικία μου απαντούσα πάντα με ένα χαμογελάκι “24”…μέχρι να φτάσουν τα γενέθλια της κολλητής και να αντιληφθώ ότι “έμπαινε” στα 24. “Αναστασία είμαστε του ’97. Φέτος γινόμαστε 24”. Οπότε σε άλλα νέα, εγώ για δύο συνεχόμενες χρονιές θα λέω “24”.

Επειδή, λοιπόν, φέτος είναι μια πιο λιτή χρόνια σε όλα, αποφάσισα να φτιάξω κάτι πιο απλό, αλλά εξίσου ωραίο. Δώσε προσοχή: αέρινο, βελούδινο κέικ, αρωματισμένο με λεμόνι και βανίλια και γαρνιρισμένο με μια δροσιστική κρέμα γιαουρτιού και φρέσκα μούρα. Το αποτέλεσμα μα-γευ-τι-κό. Το γιαούρτι με τα μούρα δένει τέλεια, θυμίζοντας μου γεύσεις από smoothie και frozen yogurt. Η κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα. Μια ισορροπία σε όλα. Ένα ανάλαφρο και χωρίς υπερβολική γλυκύτητα κέικ/τούρτα.

Γενέθλιο Κέικ Καλοκαιριού με Ελαφριά Κρέμα Γιαουρτιού και Φρέσκα Μούρα

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα & 20 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 12 μερίδες

Please share this

Υλικα

  • 6 μεγάλα αυγά
  • 228 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 22 γρ. κορνφλαουρ
  • 190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 σωληνάκια σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά*
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C. Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψάκι 25 εκ. και τοποθέτησε μέσα ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας, διαμέτρου μικρότερη από τη βάση του ταψιού. Πίεσε ώστε να κολλήσει πάνω στο βούτυρο. Και άφησε το στην άκρη.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το κορνφλαουρ και το αλάτι και άφησε τα στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Πρέπει να τα χτυπήσεις για 15-20 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει. Θα πρέπει όταν σηκώνεις το μίξερ και πέφτει λίγο από το μείγμα στην κορυφή όλου του μείγματος, να στέκεται για λίγη ώρα χωρίς να χάνεται το σχήμα του.
  4. Μέσα στο μείγμα των αυγών κοσκίνισε τη μισή ποσότητα του μείγματος με το αλεύρι και διπλώσε το με προσοχή μέσα στο μείγμα των αυγών με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης. Πρόσεχε μην χαλάσεις τον αέρα που δημιουργήθηκε στα αυγά. Έπειτα πρόσθεσε, κοσκινίζοντας και το άλλο μισό του αλευριού και ρίξε και τη βανίλια.
  5. Διπλώσε καλά καλά με τη σπάτουλα σιλικόνης έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιοχές με αλεύρι.
  6. Άδειασε με προσοχή το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάζεις πριν. Μη ισιωσεις το πάνω μέρος πολύ έντονα και σχολαστικά για να μη βγει ο αέρας.
  7. Ψήσε στο φούρνο για 40 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος άνοιξε το φούρνο και άφησε μέσα το ταψάκι με εκτός λειτουργία φούρνο για άλλα 5-7 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια, βγάλε το ταψί από το φούρνο και άφησε το να κρυώσει για δέκα λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα αναποδογύρισε το σε μια σχάρα και άφησε το να κρυώσει τελείως.
  9. Σε αυτό το σημείο, μπορείς, όταν κρυώσει, να το τυλίξεις με μεμβράνη προσεκτικά και να το βάλεις στο ψυγείο. Αν το κάνεις όμως την ίδια μέρα, μπορείς να παραλείψεις αυτό το σημείο.
  10. Χτυπά την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί και να στέκεται στο σύρμα. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα σύρμα στη σαντιγί, γιατί με το μίξερ. Σχεδόν πάντα μου καταστρέφεται από το παραπάνω χτύπημα. Όταν είναι έτοιμη, σταματά να χτυπάς. Σε ένα μπολακι ανακάτεψε καλά το γιαούρτι για να το κάνεις πιο κρεμώδες και ρίξ’το μέσα στη σαντιγί, διπλώνοντας προσεκτικά για να μη φύγει ο αέρας.
  11. Άδειασε το πάνω από το κέικ και διακόσμησε το με φρέσκα φρούτα. Εγώ επέλεξα φρέσκες φράουλες, μύρτιλα και μαύρα μούρα.
  12. Διατηρείται καλυμμένο για  μέρες στο ψυγείο

Σημειώσεις

 

*Το γιαούρτι να μην είναι λιγότερο από 10% για να σου δώσει κρεμώδες αποτέλεσμα. Θα το βρεις χύμα στα ψυγεία κοπής τυριών και αλλαντικών. 

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση