Καλή Μεγάλη εβδομάδα! Εύχομαι αυτές οι μέρες να σου αποκαλύπτουν όλο και παραπάνω την αγάπη του Θεού προς εσένα και να γνωρίζεις το έργο του στο σταυρό. Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα, προετοιμαζόμαστε στο κομμάτι των φαγητών και των δώρων. Ας προετοιμάσουμε και τις καρδιές μας. Ένα έθιμο που ποτέ δε λείπει από το Πάσχα είναι το τσούγκρισμα αυγών. Πέρσι έβαψα τα αυγά μου μωβ, καθώς είναι το χρώμα που μου θυμίζει το Πάσχα, θα βρεις τη συνταγή εδώ! Φέτος καταλάθος έβαψα τα αυγά μου πράσινα και σκέφτηκα “Καλή ιδέα δε θα ήταν να δώσω συνταγή;”. Προφανώς δεν το πολυσκέφτηκα.

Πριν λίγες μέρες που προετοιμαζόμουν για τη φωτογράφιση με τα τσουρέκια, ήθελα να βάψω τα αυγά μου κίτρινα με κουρκουμά και μπλε με μωβ λάχανο, γιατί είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα. Καταλάθος, όμως έβαλα ένα κίτρινο αυγό μέσα στο νερό από το μωβ λάχανο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπεις παραπάνω, ένα όμορφο φυσικό πράσινο με λίγους κίτρινους τόνους.

Όπως γνωρίζεις μέχρι στιγμής, βάφοντας τα αυγά με φυσικούς τρόπους το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι έκπληξη. Για παράδειγμα, με τον παραπάνω συνδυασμό μπορεί να βγουν από ελαφρύ πράσινο μέχρι και πετρολ. Όλα εξαρτώνται από το αρχικό χρώμα του αυγού, άσπρο ή καφέ και από το χρόνο που θα αφήσεις τα αυγά σου να χρωματιστούν. Εγώ πάντα συστήνω τα άσπρα αυγά γιατί χρωματίζονται πιο ξεκαθαρά με τα χρώματα. Παρόλα αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα καφέ αυγά για μια πιο rustic διάθεση. Όλα θα είναι πανέμορφα, είμαι σίγουρη. Αν δοκιμάσεις αυτόν τον τρόπο θα χαρώ να δω το αποτέλεσμα!

Πράσινα Πασχαλινά Αυγά με Φυσικό Τρόπο Βαφής (Κουρκουμάς & Μωβ Λάχανο)

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑Χρόνος Βρασμού: 30 λεπτά (χρώμα+αυγά)

🕑 Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα+

🕑 Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα & 40 λεπτά και άνω

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

Please share this

Υλικα

 • άσπρα αυγά* (όσα θέλεις να βάψεις)
 • 1 μωβ – κόκκινο λάχανο
 • 5 κ. σ. κουρκουμά σε σκόνη
 • 2 λίτρα νερό
 • 4 κ. σ. ξύδι
 • λάδι για το τελείωμα (εγώ δεν τα γυάλισα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1. Βράσε όσα αυγά επιθυμείς για 14 λεπτά.
 2. Αφού βράσουν, βάλ’ τα μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να πέσει η θερμοκρασία τους.
 3. Κόψε το λάχανο σε χοντροκομμένα κομμάτια και τοποθέτησε το μαζί με 1 λίτρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
 4. Σε μια άλλη κατσαρόλα τοποθέτησε 1 λίτρο νερό και τον κουρκουμά.
 5. Αφού η κατσαρόλα με το λάχανο φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
 6. Όσο για τον κουρκουμά αφού αρχίσει να βράζει κατέβασε το από τη φωτιά.
 7. Όταν το λάχανο βράσει και βγάλει τα χρώματα του, πέρασε το μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ που αντέχει τη θερμότητα, έτσι ώστε στο τέλος να έχεις ένα μεγάλο μπολ με το νερό από το λάχανο.
 8. Ο κουρκουμάς δε θέλει να περαστεί από σουρωτήρι, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο κατσαρολάκι που έβρασε.
 9. Πρόσθεσε 2 κ.σ. ξύδι σε κάθε μείγμα.
 10. Σε κάθε περίπτωση να είναι βαθύ ώστε να χωρέσουν αρκετά αυγά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα δοχείο σαν κανάτα, που είναι βαθύ ή κάποιο ψηλό βάζο.
 11. Πρώτα τοποθέτησε τα αυγά στον κουρκουμά για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά μπορείς να τα αφήσεις μέχρι και 6 ώρες. Όσο πιο πολύ τα αφήσεις, τόσο πιο έντονο χρώμα θα πάρουν.
 12. Στη συνέχεια, βγάλ’ τα από τον κουρκουμά και τοποθέτησε τα με προσοχή μέσα στο νερό από το μωβ λάχανο. Άφησε τα τουλάχιστον για 30 λεπτά. Αν στα 30 λεπτά δεν φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα, άφησε τα κι άλλο. Εγώ τα άφησα για περίπου 1 ώρα στον κουρκουμά και άλλη μια ώρα στο λάχανο. Αν όμως γίνουν πολύ ψυχρά, μπορείς να τα ξαναπεράσεις από τον κουρκουμά.
 13. Αν μείνει καθόλου κουρκουμάς πάνω στα αυγά, μπορείς να τα ξεπλύνεις με νερό προσεκτικά. Αν θέλεις πιο βαθύ χρώμα μπορείς να τα αφήσεις και για πολλές ώρες μέσα στα μείγματα.
 14. Βγάλ’ τα με προσοχή σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
 15. Όταν στεγνώσουν τελείως, αν θες γυάλισε τα προσεκτικά με μια χαρτοπετσέτα και λίγο λάδι.

Σημειώσεις

 
*Τα άσπρα αυγά γίνονται πιο έντονα και ζωντανά σε χρώμα.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση