Καλή Μεγάλη εβδομάδα! Εύχομαι αυτές οι μέρες να σου αποκαλύπτουν όλο και παραπάνω την αγάπη του Θεού προς εσένα και να γνωρίζεις το έργο του στο σταυρό. Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα, προετοιμαζόμαστε στο κομμάτι των φαγητών και των δώρων. Ας προετοιμάσουμε και τις καρδιές μας. Ένα έθιμο που ποτέ δε λείπει από το Πάσχα είναι το τσούγκρισμα αυγών.

 

Πέρσι έβαψα τα αυγά μου μωβ, καθώς είναι το χρώμα που μου θυμίζει το Πάσχα, θα βρεις τη συνταγή εδώ! Φέτος καταλάθος έβαψα τα αυγά μου πράσινα και σκέφτηκα “Καλή ιδέα δε θα ήταν να δώσω συνταγή;”. Προφανώς δεν το πολυσκέφτηκα.

Πριν λίγες μέρες που προετοιμαζόμουν για τη φωτογράφιση με τα τσουρέκια, ήθελα να βάψω τα αυγά μου κίτρινα με κουρκουμά και μπλε με μωβ λάχανο, γιατί είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα. Καταλάθος, όμως έβαλα ένα κίτρινο αυγό μέσα στο νερό από το μωβ λάχανο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπεις παραπάνω, ένα όμορφο φυσικό πράσινο με λίγους κίτρινους τόνους.

Όπως γνωρίζεις μέχρι στιγμής, βάφοντας τα αυγά με φυσικούς τρόπους το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι έκπληξη. Για παράδειγμα, με τον παραπάνω συνδυασμό μπορεί να βγουν από ελαφρύ πράσινο μέχρι και πετρολ. Όλα εξαρτώνται από το αρχικό χρώμα του αυγού, άσπρο ή καφέ και από το χρόνο που θα αφήσεις τα αυγά σου να χρωματιστούν. Επίσης η φυσική βαφή θέλει υπομονή γιατί χρειάζεται ώρα. Εγώ πάντα συστήνω τα άσπρα αυγά γιατί χρωματίζονται πιο ξεκαθαρά με τα χρώματα και βάψιμο ολονύκτιο για πιο έντονο χρώμα. Αν δοκιμάσεις αυτόν τον τρόπο θα χαρώ να δω το αποτέλεσμα!

Πράσινα Πασχαλινά Αυγά με Φυσικό Τρόπο Βαφής (Κουρκουμάς & Μωβ Λάχανο)

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑Χρόνος Βρασμού: 30 λεπτά (χρώμα+αυγά)

🕑 Χρόνος Αναμονής: 6 ώρες+

🕑 Συνολική Διάρκεια: 6 ώρες & 40 λεπτά+

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

Please share this

Υλικα

 • άσπρα αυγά* (όσα θέλεις να βάψεις)
 • 1 μωβ λάχανο
 • 5 κ. σ. κουρκουμά σε σκόνη
 • 2 λίτρα νερό
 • 4 κ. σ. ξύδι
 • λάδι για το τελείωμα (εγώ δεν τα γυάλισα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1. Βράσε όσα αυγά επιθυμείς για 14 λεπτά.
 2. Αφού βράσουν, βάλ’ τα μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να πέσει η θερμοκρασία τους.
 3. Κόψε το λάχανο σε χοντροκομμένα κομμάτια και τοποθέτησε το μαζί με 1 λίτρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
 4. Σε μια άλλη κατσαρόλα τοποθέτησε 1 λίτρο νερό και τον κουρκουμά.
 5. Αφού η κατσαρόλα με το λάχανο φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
 6. Όσο για τον κουρκουμά αφού αρχίσει να βράζει κατέβασε το από τη φωτιά.
 7. Όταν το λάχανο βράσει και βγάλει τα χρώματα του, πέρασε το μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ που αντέχει τη θερμότητα, έτσι ώστε στο τέλος να έχεις ένα μεγάλο μπολ με το νερό από το λάχανο.
 8. Ο κουρκουμάς δε θέλει να περαστεί από σουρωτήρι, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο κατσαρολάκι που έβρασε.
 9. Πρόσθεσε 2 κ.σ. ξύδι σε κάθε μείγμα.
 10. Σε κάθε περίπτωση να είναι βαθύ ώστε να χωρέσουν αρκετά αυγά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα δοχείο σαν κανάτα, που είναι βαθύ ή κάποιο ψηλό βάζο.
 11. Πρώτα τοποθέτησε τα αυγά στο λάχανο για αρκετές ώρες μέχρι να πάρουν μπλε χρώμα. Όσο πιο πολύ τα αφήσεις, τόσο πιο έντονο χρώμα θα πάρουν. Εγώ τα αφήνω όλο το βράδυ.
 12. Στη συνέχεια, βγάλ’ τα στον κουρκουμά και τοποθέτησε τα με προσοχή μέσα στο μείγμα. Άφησε τα τουλάχιστον για 30 λεπτά. Αν στα 30 λεπτά δεν φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα, άφησε τα κι άλλο. Εγώ τα άφησα για περίπου 1-2 ώρες. Αν όμως γίνουν πολύ θερμά, μπορείς να τα ξαναπεράσεις από τον λάχανο.
 13. Αν μείνει καθόλου κουρκουμάς πάνω στα αυγά, μπορείς να τα ξεπλύνεις με νερό σιγά και προσεκτικά χωρίς τρίψιμο. Αν θέλεις πιο βαθύ χρώμα μπορείς να τα αφήσεις και για πολλές ώρες μέσα στα μείγματα.
 14. Βγάλ’ τα με προσοχή σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
 15. Όταν στεγνώσουν τελείως, αν θες γυάλισε τα προσεκτικά με μια χαρτοπετσέτα και λίγο λάδι.

Σημειώσεις

 
*Τα άσπρα αυγά γίνονται πιο έντονα και ζωντανά σε χρώμα.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση