Δε θέλω να ακουστεί αλαζονικό, αλλά κάνω τα καλύτερα βραστά κολοκυθάκια σαλάτα. Θα μου πεις ουαου, σιγά το πράγμα. Όντως δεν είναι και κάτι το σπουδαίο! Κάτσε σκέψου όμως, πόσοι τρελαίνονται για αυτή τη σαλάτα; Ελάχιστοι! Κι ο λόγος είναι επειδή δεν τα προετοιμάζουν σωστά και δεν επιλέγουν τα σωστά κολοκυθάκια. Αν ακολουθήσεις όμως τα tips που θα δώσω παρακάτω, είμαι σίγουρη αυτή η σαλάτα η ανέβει κατά πολύ στα μάτια σου.

Τί κολοκυθάκια να επιλέξω για βραστή σαλάτα;

Κατά τη γνώμη μου τα καλύτερα κολοκυθάκια για βραστή σαλάτα είναι τα πολύ μικρά, αυτά που είναι μικρότερα κι από την παλάμη. Δεν μπορώ να βλέπω νερουλά τεράστια κολοκυθάκια με τα σπόρια μέσα. Αυτά είναι για γεμιστά, για κολοκυθάκια αυγολέμονο κτλ. Αν θέλεις όμως γευστικά, τρυφερά, γλυκά κολοκυθάκια μιας και θα τα φας σκέτα χωρίς να τα γεμίσεις ή να αλλοιώσεις πολύ τη γεύση τους, θα πρέπει να επιλέξεις τα πολύ μικρά.

Πόσο να τα βράσω;

 

Αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα είναι τα κολοκυθάκια που έχεις. Αν χρησιμοποιήσεις αυτό το μέγεθος που προτείνω εγώ δεν θα χρειαστεί πάνω από 5 λεπτά από την ώρα που ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει. Ουσιαστικά αυτό λέγεται μπλανσάρισμα ή αλλιώς ζεμάτισμα. Το μυστικό είναι να μην τα παραβράσεις. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα παραβράσμενα φαγητά, πέρα από τους ηλικιωμένους. Τα βραστά λαχανικά θα πρέπει να κρατάνε την τραγανότητα τους και να σκάνε ελαφρώς, “κρατς”, όταν τα δαγκώνεις. Για αυτό όσο το λιγότερο βράσουν και πιο νόστιμα και πιο ωραία υφή και πιο πολλά θρεπτικά συστατικά θα διατηρήσουν.

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Τα Καλύτερα Βραστά Κολοκυθάκια Σαλάτα

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

🕑Χρόνος Βρασμού: 5-10 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής: -

🕑 Συνολική Διάρκεια: 20 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★☆☆☆☆

 🍴  Μερίδες: 4 μερίδες

Please share this

Υλικα

  • 16 μικρά κολοκυθάκια (αυτά που είναι μικρότερα ή ίσα με την παλάμη σου)
  • ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Επίλεξε κολοκυθάκια μικρά για βραστή σαλάτα. Ψάξε αυτά που είναι σαν την παλάμη σου και λίγο πιο μικρά.
  2. Γέμισε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι. Πρόσθεσε τα κολοκυθάκια και τοποθέτησε την κατσαρόλα πάνω δυνατή φωτιά. Δε χρειάζεται να βράσουν πολύ. Θέλουμε στο τέλος να “κρατάνε” και να μην είναι νια νια. Τα δικά μου χρειάστηκαν 3-5 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε το νερό να κοχλάζει. Μπορείς να ελέγξεις με ένα πιρούνι αν έγιναν. Θα πρέπει να μπαίνει το πιρούνι μέσα στα κολοκυθάκια, αλλά να έχουν κρατήσει την τραγανότητα τους. Όταν τα τρυπήσεις δεν θα πρέπει να διαλύονται.
  3. Αφαίρεσε τα από την κατσαρόλα και πρόσθεσε τα σε ένα μπολ με πάγο για να πέσει η θερμοκρασία τους και να μην συνεχίζουν να μαγειρεύονται. Αυτό το βήμα εναλλακτικά μπορείς να το κάνεις με κρύο τρεχούμενο νερό.
  4. Όταν πέσει η θερμοκρασία τους, μετέφερε τα σε μια πιατέλα.
  5. Πρόσθεσε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Δεν δίνω ακριβή δοσολογίες σ’ αυτά έτσι ώστε να προσαρμόσεις εσύ την ποσότητα της οξύτητας, του αλατιού κτλ.

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση