Σήμερα έχει γενέθλια η μικρή μου αδερφή, η Ειρήνη με το τέλειο όνομα της! Είμαι πολύ χαρούμενη που λόγω καραντίνας είμαι στο σπίτι που μεγάλωσα και μπορώ να της φτιάξω κάτι όμορφο, για να γιορτάσει τα γενέθλια της, αλλά και να περάσω τη μέρα μαζί της. Σήμερα, λοιπόν, κλείνει τα 19 χρόνια της πάνω στη γη και αυτό είναι γεγονός από μόνο του! Της ετοίμασα τούρτα με έναν από τους αγαπημένους της συνδυασμούς, σοκολάτα – καραμέλα.♥

Ο κορονοϊός και ειδικότερα η καραντίνα έχει φέρει πολλά κακά και σε εμένα και σ’ άλλους ανθρώπους, τα οποία δεν θα τα αναλύσω τώρα, γιατί θέλω να επικεντρωθώ στην εορτάζουσα. Το νούμερο 1 καλό, όμως, που μου έχει προσφέρει η κατάσταση αυτή, είναι ότι ήρθα πιο κοντά στην αδερφή μου και μπόρεσα να περάσω ποιοτικότερο χρόνο μαζί της, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα χρόνια που ζούσαμε μαζί.

Με την Ειρήνη έχουμε πολύ όμορφο love story. Όταν ήμασταν μικρές δεν τα πηγαίναμε ΚΑΘΟΛΟΥ καλά, λόγω του ανταγωνισμού με τον οποίο ζούσαμε. Και εννοείται η χειρότερη ήμουν εγώ, γιατί αυτή πάντα αποζητούσε την παρέα μου σαν μικρούλα, αλλά εγώ δεν την ήθελα. Καθώς φύγαμε και οι δύο από το σπίτι μας, συνειδητοποιήσαμε (και πρώτη εγώ, αυτή ήδη το ήξερε) ότι είναι πολύ σημαντικός ο δεσμός που έχουμε και δεν πρέπει να τον αφήνουμε για κανέναν λόγο αναξιοποίητο. Πλέον, παρόλο που μπορώ, δεν θέλω να περάσει μέρα χωρίς να ξέρω πως είναι και πως νιώθει. Παλιά κλαιγόμουν που ήμουν το μεγάλο παιδί με τις ευθύνες στους ώμους του, αλλά τώρα είμαι ευγνώμων που μπορώ να σταθώ σαν μεγάλη αδερφή, να έχω ενεργό ρόλο στη ζωή της και να μοιράζομαι τα βάρη και τις χαρές της!

Η Ειρήνη είναι απίστευτη σε ό,τι κάνει. Παίζει τέλειο μπάσκετ και είναι η καλύτερη, όχι γιατί γεννήθηκε με ταλέντο αλλά γιατί δούλεψε σκληρά για να το αποκτήσει. Είναι και ήταν τέλεια και συνεπής σε όλα της τα μαθήματα. Επίσης, είναι η νούμερο 2 φαν μου σε ό,τι φτιάχνω! Με εμψυχώνει, ενθουσιάζεται για όλα και τα τρώει όλα. Η ζωή θα ήταν πολύ ανιαρή χωρίς αυτήν. Ειρήνη χρόνια πολλά! Ευχαριστώ που μέσα από την σχέση μας μαθαίνω να αγαπάω καλύτερα. Είσαι τόσο σημαντική, σ’ αγαπώ.♥

Τούρτα με Σοκολάτα & Καραμέλα

🕑 Συνολική Διάρκεια: 4 ώρες + χρόνος αναμονής

 🍴  Μερίδες: 12 μερίδες

Please share this

Υλικα

(Παντεσπάνι)

  • 2 ¼ κούπες αλεύρι γ. ο. χ.
  • 2 ¼ κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¾ κούπας + 6 κ. σ. κακάο
  • 2 ¼ κ. γ. σόδα μαγειρική
  • 1 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ. γ. αλάτι
  • ¼ κούπας + 2 κ. σ. σπορέλαιο
  • ¾ κούπας + 5 κ. σ. γάλα πλήρες
  • 1 κ. σ. λεμόνι
  • ¾ κούπας + 6 κ. σ. νερό βραστό
  • 3 αυγά μεγάλα, θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 σωληνάκια σκόνη βανίλιας

 

(Καραμέλα)

  • 1 ½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/3 κούπας νερό
  • 225 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά και σε θερμοκρασία δωμάτιου
  • 170 γρ. βούτυρο αγελαδινό, θερμοκρασία δωματίου

 

(Ελβετική Βουτυρόκρεμα Μαρέγκας)

  • 5 ασπράδια, από μεγάλα αυγά
  • 1 ¼ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 450 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κύβους και θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα καραμέλα (από την παραπάνω)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(Παντεσπάνι)

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C. Ετοίμασε τρία ταψάκια στρογγυλά 18 εκατοστών, βουτυρώνοντας τα και στρώνοντας ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας 18 εκ. στον πάτο του ταψιού. Αντί να τα αλευρώσεις, χρησιμοποίησε κακάο.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ, βάλε το γάλα μαζί με το χυμό λεμονιού και άφησε το στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να μοιάζει σαν να έχει «κόψει» και να έχει κομματάκια.
  3. Στον κάδο του μίξερ, βάλε όλα τα στερεά υλικά από το παντεσπάνι και ανακάτεψε τα μέχρι να ενωθούν.
  4. Στο μπολ που έβαλες το γάλα, πρόσθεσε τα αυγά, το σπορέλαιο και τη βανίλια και ανακάτεψε καλά.
  5. Σε αυτό το μείγμα πρόσθεσε το βραστό νερό και ανακάτεψε πολύ καλά, συνεχόμενα για να μην ψηθούν τα αυγά και γίνουν ομελέτα. 😛
  6. Άδειασε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακάτεψε καλά με το μίξερ, μέχρι να γίνει ομογενές.
  7. Άδειασε το μείγμα ισόποσα σε τρία διαφορετικά ταψάκια. Εγώ χρησιμοποιώ ηλεκτρική ζυγαριά για μεγαλύτερη ακρίβεια.
  8. Ψήσε για 30 – 35 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σου. Πριν τα βγάλεις έλεγξες με μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκαν. Άφησε τα να κρυώσουν και μετά βγάλ’ τα από τα ταψάκια. Έπειτα άφησε τα να κρυώσουν τελείως για μερικές ώρες*.

(Καραμέλα)

 

  1. Σε ένα μετρίου μεγέθους κατσαρολάκι, βάλε τη ζάχαρη μαζί με το νερό. Άφησε τα να λιώσουν και εσύ ανακάτευε που και που. Πρέπει να είσαι από πάνω του για να μην καεί. Όταν πάρει το καραμελένιο χρώμα κατέβασε το από τη φωτιά**.
  2. Ρίξε τη κρέμα γάλακτος σιγά – σιγά. Να ξες θα αρχίζει να αφρίζει. Εσύ πρέπει να ανακατεύεις συνεχώς.
  3. Πρόσθεσε και το βούτυρο και τοποθέτησε το και πάλι πάνω στη φωτιά. Ανακάτεψε το για 1 – 2 λεπτά και μετα άδειασε το σε ένα σκεύος.
  4. Άφησε το να κρυώσει ελαφρώς και τοποθέτησε το στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

(Ελβετική Βουτυρόκρεμα Μαρέγκας)

  1. Σε ένα σκεύος που αντέχει στη θερμότητα βάλε τα ασπράδια και τη ζάχαρη. Αυτό το σκεύος τοποθέτησε το πάνω σε ένα άλλο κατσαρολάκι που βράζει νερό, για να κάνεις μπεν μαρι. Ανακάτευε συνεχόμενα με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη τελείως.Αυτό διαρκεί περίπου 2 λεπτά και μπορείς να ελέγξεις με τα δάχτυλα σου, αν τα βουτήξεις ελαφρώς μέσα.
  2. Έπειτα, χτύπα σε ένα σταθερό μίξερ (ιδανικά) ή σε ένα μίξερ χειρός το ίδιο μείγμα μέχρι να σφίξει και να πέσει η θερμοκρασία. Θα είναι έτοιμο όταν η υφή του μοιάζει της μαρέγκας και το μπολ εξωτερικά έχει κρυώσει. Εμένα αυτό μου πήρε λίγο παραπάνω από 10 λεπτά.
  3. Έπειτα, ενώ χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνε ένα – ένα τα κυβάκια βουτύρου. Όταν τα ρίξεις όλα, να ξέρεις η βουτυρόκρεμα θα περάσει το στάδιο που θα μοιάζει σαν να έχει νερουλιάσει και μετά σαν να έχει κόψει. Σε κάθε περίπτωση μην αγχώνεσαι! Χτύπα συνεχόμενα μέχρι να γίνει ομογενές και πυκνό. Αφού φτάσει στην επιθυμητή σύσταση, ρίξε τα ½ κούπα καραμέλας.
  4. Για να στήσεις την τούρτα, κόψε από τα παντεσπάνια το πάνω μέρος που μοιάζει σαν τρούλος, έτσι ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος και η επιφάνεια τους να είναι φλατ. Βάλε ιδανικά σε μια περιστρεφόμενη βάση τούρτας ή σε μια οποιαδήποτε βάση τούρτας, λίγο από τη βουτυρόκρεμα και τοποθέτησε ακριβώς από πάνω της το ένα παντεσπάνι ώστε να μείνει σταθερή η τούρτα αργότερα όταν θα την διακοσμείς. Λειτουργεί σαν κόλλα η βουτυρόκρεμα εδώ. Πάρε με μια σπάτουλα αρκετή ποσότητα από αυτήν και βάλ’ την πάνω από το πρώτο παντεσπάνι. Λείανε την επιφάνεια της και μετά βάλε μια στρώση καραμέλας, άλλα να μην φτάνει μέχρι τις άκρες. Συνέχισε το ίδιο και στα άλλα, με τέτοιο τρόπο ώστε η κομμένη πλευρά να κοίτα από κάτω. Τοποθέτησε μια λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας από πάνω και περιμετρικά γύρω από την τούρτα. Κάλυψε την τούρτα και άφησε την στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
  5. Έπειτα βγάλ’ την και κάλυψε την γύρω περιμετρικά με ακόμα μια στρώση βουτυρόκρεμας. Εγώ χρησιμοποιώ σπαστή παλέτα και ίσια (είδη σπάτουλας) για να λειάνω με την πρώτη την πάνω επιφάνεια της τούρτας και με τη δεύτερη τα πλάγια μέρη της. Έπειτα, εγώ περίχυσα λίγο από την καραμέλα (αφού την ζέστανα στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα), αφήνοντας την να στάξει περιμετρικά. Τέλος, έκανα ροζέτες με την ίδια βουτυρόκρεμα.

Σημειώσεις

 

*Τα παντεσπάνια πρέπει να είναι κρυά για να διακοσμήσεις την τούρτα.

**Πρόσεχε μην παραψήσεις την καραμέλα και καεί.

 

Καλή Απόλαυση !

This Post Has 3 Comments

  1. Νίκη

    Γεια σου Αναστασία! Η τούρτα φαίνεται καταπληκτική και σκέφτομαι να την κάνω για τα γενέθλια του άντρα μου σε μια εβδομάδα. Η απορία μου είναι η εξής: τα ταψάκια που έχω είναι 23 εκ., επομένως η δοσολογία των υλικών θα αλλάξει σωστά; Και αν ναι κατά πόσο περίπου χρειάζεται να αυξήσω τα γραμμάρια στα υλικά; Σε ευχαριστώ πολύ!

    1. kelesi

      Καλησπέρα Νίκη! Σε ευχαριστώ πολύ! Η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη. Γνώμη μου είναι να ψήσεις την τούρτα σου στα ταψάκια σου με αυτή την αναλογία, απλώς θα σου βγουν λίγο πιο λεπτά τα κέικ ή να κάνεις μόνο 2 αντί για 3 και να σου βγουν πιο παχιά. Αν την κανεις σε 3 διαφορετικά θα τα ψήσεις λιγότερο επειδή θα είναι πιο λεπτά πχ. 25-30 λεπτα. Αν τα κάνεις σε 2 διαφορετικά, θα τα ψήσεις εκεί γύρω στα 35. Σε κάθε περίπτωση, έλεγχε με μια οδοντογλυφίδα. Καλά φουρνίσματα και να τον χαίρεσαι 🙂

  2. Νίκη

    Χμ λέω να κρατήσω τα τρια παντεσπάνια, θέλω το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό όπως ακριβώς και η τούρτα που έφτιαξες εσυ στις φωτογραφίες! Σε ανακάλυψα πριν λίγες μέρες και έχω ξετρελαθεί με τις συνταγές σου. Φαίνεται η δουλειά και ο κόπος που έχεις ρίξει! wish me luck για την τούρτα! 🙂

Αφήστε μια απάντηση