Αυτή η συνταγή είναι αυτή που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου, το αμόρε σου ή γιατί όχι και τον ίδιο σου τον εαυτό. Θα ξέρεις μέχρι στιγμής και αν με ακολουθείς καιρό ότι έχω ένα κόλλημα με την κολοκύθα. Αγαπώ την κολοκύθα ΠΑΝΤΟΥ: γλυκά, τάρτες, σούπες, πίτες κτλ. και κάθε χρόνο προσπαθώ να βρίσκω κι άλλες, νέες και νόστιμες ιδέες για το πώς να αξιοποιώ αυτόν τον αγαπημένο μου καρπός.
 
Φέτος κατάφερα να φτιάξω νιόκι, ξέρεις, τα γνωστά ιταλικά ζυμαρικά από πατάτα, αλλά πρόσθεσα και πουρέ κολοκύθας στη ζύμη και έγιναν ονειρικά.

Τι είναι τα νιοκι;

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τα νιόκι σαν πιάτο, είναι ένα πολύ γνωστό ιταλικό ζυμαρικό από πατάτα σε μικρά ”κομματάκια”. Συνήθως πρώτα βράζονται και μετά σωτάρονται. Αυτό βέβαια αλλάζει ανάλογα με τη συνταγή. Τα νιόκι δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία. Θυμίζει πολύ τις κανονικές ζύμες, δηλαδή ένωση υγρών και στερεών για να βγει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.

 

Πρέπει να φτιάξω οπωσδήποτε αυτό το σχήμα κολοκύθας;
Εννοείται όπως δεν είναι αναγκαίο. Το σχήμα κολοκύθας είναι για τους σκληροπυρηνικούς φαν της, όπως εμένα…ίσως κι εσένα! Αν όμως δε θέλεις να μπεις στη διαδικασία να χρησιμοποιήσεις σχοινί, σπάγκο ή νήμα για να φτιάξεις μικρές, χαριτωμένες κολοκυθίτσες μπορείς να πάρεις λίγο ζύμη και να την κυλήσεις σε ένα πιρούνι σαν να κάνει τσουλήθρα, ώστε να πάρει κυλινδρικό σχήμα. Την ίδια ακριβώς γεύση θα έχει, απλώς δε θα έχει cute σχέδιο.

Το φασκόμηλο είναι αναγκαίο;

Αναγκαίο δεν είναι, αλλά επιβάλλεται δοκιμή, αν δεν το έχεις δοκιμάσει. Είναι ίσως το μυρωδικό που πάει πιο πολύ με τη γεύση της κολοκύθας. Όλα τα μυρωδικά ταιριάζουν τέλεια, αλλά το φασκόμηλο είναι τοπ συνδυαστικά με την κολοκύθα. Αν έχεις, χρησιμοποίησε το! Αν όχι, βάλε θυμάρι ή μη βάζεις τίποτα.

 

Γιατί χρησιμοποιείς τόσο πολύ βούτυρο ;

Το πολύ βούτυρο είναι κακό να χρησιμοποιείται τακτικά. Δε χάθηκε ο κόσμος αν σε ένα πιάτο έχει λίγο παραπάνω. Αυτά τα γραμμάτια παρακάτω είναι για σχεδόν όλα τα νιοκι που θα βγουν κάτι λιγότερο από 40 κομμάτια. Επίσης, μη φοβηθείς να το κάψεις πάνω σε μέτρια φωτιά. Το βούτυρο νουαζετ έχει τόσο υπέροχη φουντουκένια γεύση που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Δοκίμασε το οπωσδήποτε!

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, θα χαρώ πολύ πολύ να μάθω πως σου φάνηκε :). Για αυτό μη ξεχάσεις να με κάνεις tag στα stories σου (αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος), ή να μου στείλεις ένα μήνυμα ή μια εικόνα από αυτό που έφτιαξες για να το καμαρώσω και να το δημοσιεύσω με τη σειρά μου από το λογαριασμό μου @thelivingmanna ♥.

Νιόκι Κολοκύθας

🕑Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

🕑Χρόνος Ψησίματος: 10 λεπτά

🕑 Χρόνος Αναμονής: -

🕑 Συνολική Διάρκεια: 50 λεπτά

★ Βαθμός Δυσκολίας: ★★★☆☆

 🍴  Μερίδες: 4-5 μερίδες

Please share this

Υλικα

(Νιόκι)

  • 400 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 200 γρ. βραστή πατάτα
  • 1 αυγό
  • 400+ γρ. αλεύρι γ.ο.χ (μπορεί να χρειαστεί άλλο τόσο. *Βλέπε συνταγή)
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

(Σάλτσα)

  • 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 8 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο

(Σερβίρισμα)

  • Παρμεζάνα ή όποιο άλλο τριμμένο τυρί προτιμάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ λιώσε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη βρασμένη πατάτα και ένωσε την με τον πουρέ.
  2. Πρόσθεσε αλεύρι, αυγό, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακάτεψε τα καλά μέχρι να ενωθούν. Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα είναι πολύ υγρό και κολλώδες.
  3. Στον πάγκο εργασίας σου ρίξε μπόλικο αλεύρι, άδειασε τη ζύμη πάνω στο αλεύρι και πρόσθεσε και άλλο αλεύρι από πάνω. Ζύμωσε καλά και πρόσθετε αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται η ζύμη, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Ιδανικά να έχεις ένα μπολ με αλεύρι από δίπλα σου για να χρησιμοποιείς πιο εύκολα. Μπορείς να χρειαστεί πολύ αλεύρι, δηλαδή άλλα 400 γραμμάρια. Θα το δεις. Προσθέτεις λίγο λίγο και ζυμώνεις μέχρι να γίνει ωραίο ζυμάρι.
  4. Όταν είναι έτοιμο σαν μπάλα, κόψε το σε τέσσερα ίσα μέρη. Το κάθε μέρος άνοιξε το σε μια βέργα και κόψε 8-10 ίσα κομμάτια.
  5. Το κάθε κομμάτι πλασ’ το με τα χέρια σου σαν μπαλίτσα.
  6. Με ένα νήμα οδοντικό, σπάγκο ή σχοινάκι πέρνα σφιχτά πάνω από τη ζύμη για να κάνει αυτό το ωραίο σχήμα που έχουν οι κολοκύθες. Όσο πιο πολύ το σφίξεις τόσο πιο όμορφο θα βγει.
  7. Όταν είναι όλα έτοιμα μπορείς να προσθέσεις από έναν κολοκυθόσπορο πάνω τους σαν κοτσάνι.
  8. Βράσε σε μια μεγάλη κατσαρόλα λίγα λίγα. Βράζουν πολύ γρήγορα μέσα σε μερικά λεπτά. Όταν ανεβούν στην επιφάνεια είναι έτοιμα και πρέπει να τα βγάλεις.
  9. Όταν τελειώσεις με το βράσιμο, σε ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά ρίξε το βούτυρο και το φασκόμηλο και άφησε το να κάψει μέχρι να γίνει ελαφρώς καφέ. Όταν αλλάξει ελαφρώς το χρώμα του πρόσθεσε τα νιόκι. Αν δεν χωράνε όλα , λίγα – λίγα. Ψήσε τα και από τις δύο πλευρές για να κάνουν ωραία κρούστα.
  10. Σέρβιρε τα με λίγο από το βούτυρο που κάηκε, με τηγανητό φασκόμηλο και μπόλικη παρμεζάνα.
 
 

Καλή Απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση